Radar · Inrikes

Ryskt bananfartyg lossas i Helsingborg

Det ryska fartyget Baltic performer passerar på lördagseftermiddagen förbi hamnen i Helsingborg och kastar ankar utanför Ven i Öresund.

Både Hamnarbetarförbundet och Transportarbetareförbundet har tidigare varslat om blockad av ryska fartyg i Sveriges hamnar. Men Transports blockad träder inte i kraft förrän första maj. Därför kommer förbundets medlemmar att lossa ett ryskt bananfartyg i Helsingborg under måndagen.

Förra måndagen startade Hamnarbetaförbundets blockad mot fartyg med rysk anknytning. På torsdagen gick även Transportarbetareförbundet ut med beskedet om att de inleder en blockad, med start första maj.

Enligt nyhetsbyrån TT anlände ett ryskt fartyg med bananer till Helsingborgs hamn under helgen. Bananerna blev dock kvar ombord på grund av Hamnarbetarförbundets blockad. Tanken var att medlemmar i Transportarbetareförbundet skulle sköta lasten, men de hade ingen personal på plats under helgen.

Transports medlemmar kommer dock att lossa lasten under måndagen. Det bekräftar förbundets presstalesperson Sirin Celik.

– Våra medlemmar kommer att fortsätta att lossa ryska fartyg fram tills blockaden träder i kraft. Annars blir det arbetsvägran. Ingen hade skrivit upp sig på att jobba under helgen. Men idag kommer våra medlemmar att jobba med att lossa fartyget, under ordinarie arbetstid.

Hur ser era medlemmar på att behöva lossa den här lasten?

– Jag har inte haft en dialog med dem kring det. Jag kan tänka mig att de inte tycker att det är helt trevligt. Men jag kan se framför mig att de kommer att göra det, för att de måste lyda order.

Hur kommer det sig att ni väntar till första maj med att införa blockaden?

– Det handlar mest om framförhållning. Vi vill ge de företag som har beställt varor hit möjligheten att få varorna. Och så har de har tid att planera och kanske köpa in varor från andra länder.

Läs mer:

V och MP vill stoppa ryska fartyg 

Hamnarbetarförbundet överväger blockad mot ryskt gods

Klart: Hamnarbetarförbundet varslar om blockad av ryskt gods

Sveriges Hamnar invänder mot Hamnarbetarförbundets blockad