Radar · Miljö

Protester vid Lundin oils årsstämma

En protestaktion planeras i dag samband med Lundin energys (Lundin oil) årsstämma på Hotel at six vid Brunkebergstorg klockan 11:30.

Klimatnätverket Pull the plug håller i dag protestaktion mot Lundin oil, numera Lundin energy, i samband med företagets årsstämma.

I dag håller Lundin oil, som bytt namn till Lundin energy, årsstämma i centrala Stockholm. De möts upp av ”klimatnätverket Pull the plug” som vill uppmärksamma om att Lundintoppen Alex Schneiter är åtalad för medhjälp till folkrättsbrott.

I ett pressmeddelande skriver nätverket att Lundin energy förbereder sig för att tömma bolaget på tillgångar för att undgå ett eventuellt ”skadestånd i miljardklassen” om de befinns skyldiga till folkrättsbrott. På sin årsstämma  kan bolaget besluta sig för att överföra alla oljetillgångar till norska Aker BP. ”Då skulle det bli omöjligt att betala skadestånd”, skriver nätverket.

 Styrelsemedlem Carl Bildt och dåvarande vd Adolf Lundin på väg in till stämman vid en tidigare bolagsstämma år 2001
 Styrelsemedlem Carl Bildt och dåvarande vd Adolf Lundin på väg in till stämman vid en tidigare bolagsstämma år 2001.

Floridas pensionsfond kommer rösta emot

Floridas pensionsfond, Florida State Board of Administration, uppger att de  kommer att rösta emot omval av ordföranden Ian Lundin och tidigare vd:n Alex Schneiter med hänvisning till den pågående utredningen om misstänkt folkrättsbrott i Sudan, uppger Dagens Industri.

Familjen Lundin är största ägare med cirka 33 procent av aktierna. De amerikanska fonderna Blackrock, Vanguard och T. Rowe Price äger alla poster som motsvarar mer än 1,60 procent av kapitalet, enligt Dagens Industri.

Bakgrund: Åtalet mot Lundintopparna

Den var den 11 november förra året, efter elva års utredning, som svenska åklagare väckte åtal mot Ian Lundin och Alex Schneiter, för medhjälp till grovt folkrättsbrott i Sudan mellan åren 1999 och 2003. Ian Lundin var då och är fortfarande bolagets ordförande, och Schneiter var vid den tiden vd för Lundin oil.

Enligt TT är bakgrunden till åtalet enligt stämningsansökan följande:

Sudan hade länge plågats av inbördeskrig, som med tiden också kommit att handla om kontroll över oljeområden i södra landsdelarna. Området som det aktuella målet handlar om kallas Block 5A, där dåvarande Lundin oil via ett helägt dotterbolag och enligt ett avtal med Sudans regering 1997 påbörjat oljeprospektering, mot vissa avgifter och delning av framtida inkomster.

Säkerheten och ordningen i området skulle skötas av de södra delstaternas militära styrkor, enligt ett lokalt fredsavtal. Men efter att bolaget börjat sin verksamhet och hittat olja i området inledde landets militär offensiver i samarbete med en allierad milisgrupp, i strid med fredsavtalet. Detta för att ta kontroll i området och skapa förutsättningar för bolagets oljeprospektering. I samband med stridigheterna använde Sudan krigföring som åklagarna anser utgör grovt folkrättsbrott, enligt svensk rätt.

Enligt åklagarna har Ian Lundin och Alex Schneiter styrkt Sudan i sitt uppsåt, bland annat genom att bolaget ställde olika krav på regimen som innebar att militär och milis behövde ta kontroll över olika platser i området genom strid. Under dessa stridigheter har civila fördrivits från sina hem, skadats och dödats, skriver åklagarna i sin stämningsansökan.

Nekar till brott

Både Ian Lundin och Alex Schneiter nekar till brott. Lundins advokat Torgny Wetterberg beskriver åtalsbeslutet som ”uppseendeväckande felaktigt” och hävdar att bolaget under sin tid i Sudan i stället hjälpte civilbefolkningen ”i väldigt hög utsträckning”.

Läs mer:

• Åtalet mot Lundintopparna viktig signal för Sydsudaneserna
• Tidigare Lundintoppar åtalas för folkrättsbrott
• Folkrättsåklagaren: Vittnen mot Lundin oil kan hinna dö

Ur kallelsen till Lundin Energy AB årsstämma

Ur kallelsen dagordningen Punkterna 21 a)–b)

Beslut avseende förslag mottagna av aktieägare

Bolaget har erhållit två aktieägarförslag rörande Bolagets tidigare verksamhet i Sudan, vilka innefattar att säkerställa att den föreslagna sammanslagningen mellan Aker BP och Bolaget är i linje med sedvanerätt och Lundin Energys skyldigheter gentemot mänskliga rättigheter […]. De fullständiga förslagen liksom styrelsens rekommendation att rösta emot förslagen finns tillgängliga på Lundin Energys webbplats, www.lundin-energy.com. 
Källa:  Kallelse till årsstämma i Lundin Energy ABKallelse till årsstämma i Lundin Energy AB