Radar · Nyheter

Åtalet mot Lundintopparna viktig signal för Sydsudaneserna

Det är nu elva år sedan rapporten Unpaid debt släpptes, men det är den som ligger till grund för åtalet mot företrädarna för dåvarande Lundin Oil.

Att åtalet mot företrädarna för dåvarande Lundin oil AB blir av efter 11 års förundersökning är viktigt för alla de i Sydsudan som drabbades av krigsbrotten. Det menar bland annat fredsorganisationen Pax, som också konstaterar att företagsrepresentanter inte åklagats för något liknande sedan Nürnbergrättegångarna.

Det hör till ovanligheterna att ett börsbolag dras inför rätta för medhjälp till krigsbrott. Nederländska fredsorganisationen Pax konstaterar i ett uttalande att ”inte sedan Nürnbergrättegångarna har företagsledare åtalats för sådana allvarliga brott.”

Det var just som följd av organisationens rapport Unpaid debt som släpptes 2010 som den svenska förundersökningen drog igång. Rapporten lyfter hur en rad krigsbrott såsom mord, plundringar, våldtäkter, bortförda barn och tvångsförflyttningar ägt rum och menar att våldsspiralen satte igång i samband med att flera oljebolag, däribland dåvarande Lundin oil, etablerat sig och att regeringsstyrkor försökte få kontroll över området. Totalt beräknas omkring 12 000 människor ha mist livet och 160 000 drivits på flykt.

Upprättelse

Även chefsåklagare Krister Petersson uppger i ett pressmeddelande att de tilltalade på olika sätt medverkade till folkrättsbrottet.

– Direkt efter att militären i maj 1999, i strid med det lokala fredsavtalet, gick in i Block 5A ändrade Lundin oil sin syn på vem som skulle svara för säkerheten kring bolagets verksamhet. Bolaget begärde då av den sudanesiska regeringen att militären fortsättningsvis skulle ansvara för säkerheten. Detta trots att det betydde att militären därför skulle behöva ta kontroll över Block 5A genom strider. Det som gör detta till brottslig medverkan är att man ställde de här kraven trots att man förstod eller var i vart fall likgiltig inför att militären och milisen krigade på ett sätt som är förbjudet enligt krigets lagar, säger han i pressmeddelandet.

Petter Bolme, svensk journalist som har samarbetat med Pax sedan 2008 och talat med ett antal av de Sydsudaneser som drabbats, menar att det svenska åtalet är extremt viktigt för många i Sydsudan, för att få en upprättelse och ett erkännande.

– En dom i sig skulle ge en viss upprättelse och ge en signal till företag att mänskliga rättigheter är någonting att se efter och ta ännu mer på allvar. Att se till att så kallad due diligence genomförs och inte bara är något som man säger att man ska göra.

Många drabbade

Han har träffat ganska många från Sydsudan som har upplevt olika krigsbrott, särskilt bland folkgruppen Nuer, som drabbades specifikt i det område där Lundin oil arbetade.

– Man kan säga att de som levde där drabbades. Jag har inte träffat en person från området som inte drabbades.

Hittills har ingen ställts till rätta för krigsförbrytelserna som skett och dokumenterats i Sydsudan. Därför skickar åtalet viktiga signaler, menar Petter Bolme.

– Det visar att man kan inte ta makt och tjäna pengar på att bryta mot mänskliga rättigheter.

Nekar till brott

Både Lundin energys ordförande Ian Lundin och tidigare vd Alex Schneiter har nekat till anklagelserna. Ian Lundins advokat Torgny Wetterberg har kallat åtalsbeslutet som ”uppseendeväckande felaktigt” och att ingen på företaget gjort något fel under åren med verksamhet i Sudan.

– Tvärtom, under den tid man var där hjälpte man civilbefolkningen i väldigt hög utsträckning, säger Torgny Wetterberg till TT.

Att avgöra om det finns en koppling som man kan kalla medhjälp till krigsbrott, blir upp till domstolsprocessen att ta reda på. Men att det pågått folkrättsbrott i området och att företaget var medvetna om det är inget som går att förneka, menar Petter Bolme.

– Det finns väldigt många människor i området som drabbats. Men från de åtalade hörs bara att de är oskyldiga och tekniska förklaringar till det. Inte ett ord om människorna som bodde där.

Även Amnesty International välkomnade idag åtalet, som de menar är unikt.

– Amnesty förväntar sig att fallet blir vägledande i att klargöra företags ansvar för att respektera mänskliga rättigheter, även i högrisksituationer. Rättsfallet är också oerhört viktigt för individer och grupper runt om i världen som jobbar för ansvarsutkrävande av stora multinationella företag, speciellt inom utvinningsindustrin, som så ofta på ett påtagligt sätt påverkar lokalbefolkningen och miljön, säger Ulrika Sandberg, sakkunnig på området företag och mänskliga rättigheter på Amnesty Sverige, i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Tidigare Lundintoppar åtalas för folkrättsbrott

Folkrättsåklagaren: Vittnen mot Lundin oil kan hinna dö