Radar · Miljö

Lagförslag som riksdagen vill stoppa kan bidra till att rädda skogen

En älg vandrar över ett kalhygge.

Läget för den svenska skogen är allvarligt och försämras. Det skriver Skogsstyrelsen i en fördjupad utvärdering av miljömålet Levande skogar. Ett nytt lagförslag från EU skulle kunna utgöra ett viktigt bidrag för att nå miljömålet, visar en analys som Syre tagit del av. Men det vill riksdagen stoppa.

Varje år sammanställer Skogsstyrelsen rapporter om hur det går med målet Levande skogar – och varje år visar pilen nedåt. Det blir inte bättre – tvärtom är den sammantagna bilden att det blir sämre för skogens växter och djur. Men rapporterna om det försämrade tillståndet, får sällan någon genklang i politiken. Tvärtom argumenterar flera riksdagspartier för ett mer intensivt skogsbruk – med mindre anslag till att skydda natur från avverkning. Det med hänvisning till att skogsbruket ger jobb och den klimatnytta som skogen kan bidra med.

Men under gårdagen kom en ny tung rapport – en fördjupad utvärdering av miljömålet Levande skogar, som understryker att ett produktionsinriktat skogsbruk, innebär minskad biologisk mångfald i skogslandskapet. Något som påverkar skogens motståndskraft – och äventyra ekosystemens förmåga att tillhandahålla tjänster som människor är beroende av, enligt rapporten.

Bland annat lyfts att många hotade arter är beroende av lång skoglig kontinuitet. Men med den skogsbruksmetod som dominerar idag, trakthyggesbruk (kalhyggen), så bryts den – och förutsättningarna för en mängd växt- svamp- och djurarter försvinner. Idag är arealen som inte trakthuggits tidigare förhållandevis liten, och minskande, enligt Skogsstyrelsen.

– Vi förlorar just nu naturvärden som inte går att återskapa under överskådlig framtid. Därför behövs de kraftfulla åtgärder som vi nu lägger fram och det snabbt, sa Camilla Andersson, miljöstrateg vid Skogsstyrelsen och en av rapportförfattarna.

Riksdagen skickade protest

Bland förslagen återfinns alltifrån etappmål för hyggesfritt skogsbruk, mer pengar till de skogsägare som vill skydda sin skog och ekonomiska styrmedel som kan göra det lönsamt att bevara skog, i syfte ”att göra skogar med höga naturvärden till en lika naturlig del av marknadsekonomin som skogsprodukter”. Hur väl förslagen landar hos riksdagen återstår att se. Men att döma av mottagandet av flera lagförslag som EU-kommissionen lanserat på området lär det finnas en viss dos av skepsis.

– Om vi av det här förslaget och andra tvingas minska avverkningen i någon stor grad i Sverige innebär det mindre råvara och mindre investeringar till nya skogsprodukter. Men det är ju vår största potential för att bidra till förnybara produkter inom EU, sa Mats Nordberg (SD), i samband med att riksdagen skickade en protest till Bryssel mot ett lagförslag som ska tvinga medlemsländerna att återställa natur.

Men lagförslaget från EU-kommissionen som sågades av alla partier förutom L, V och MP, skulle ha stor betydelse för att möjligheten att nå miljömålet Levande skogar, enligt Skogsstyrelsens analys av lagförslaget, som Syre tagit del av.

”Implementeringen av lagstiftningen förväntas leda till positiv utveckling för alla befintliga indikatorer för levande skogar”, skriver myndigheten.

Även ett lagförslag som ska stoppa den avskogning som vår konsumtion orsakar världen över, ”torde ha” positiv betydelse för möjligheten att nå Levande skogar. Det enligt Skogsstyrelsens fördjupade utvärdering av miljömålet. Men myndigheten skriver samtidigt att det i nuläget är svårt att bedöma effekten på miljömålet, då det är under förhandling. Som Syre rapporterat, har Sverige drivit hårt för att få bort hänvisningar till skogsbruksmetoder i lagförslaget, så som ”att stora kalhyggen ska minimeras”.

Läs mer: 

Riksdagen vill stoppa ”historisk” miljölag

Sverige fick gehör om kalavverkning: ”En farlig väg att gå”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV