Glöd · Ledare

Inga järnrör åt Sverigedemokraterna

Lolita Pop spelade under bar himmel på Söders höjder häromdagen. I en liten park i närheten satt vi och såg ut över staden i väntan på konserten. Träden kastade långa skuggor över kullerstensgatorna, himlen var ljusrosa och i solglittret där nere var Djurgårdsfärjan på väg ut.

Men den stockholmska sensommaridyllen hade inte fått vara med i en ledare om det inte hade känts så absurt. Som om den hade blivit del av en annan och mörkare historia än förut.

Vi talade om samhället, världen och valet, för det kan inte undvikas just nu. Risken finns att vi kanske står där framåt hösten med en regering ledd av det parti som har gjort kommuner som Sölvesborg och Hörby till sina politiska skyltfönster.

Sverigedemokraterna jobbar gärna med chockeffekter. De kastar upp ett förslag som äcklar och förfärar de flesta. När andra har tagit avstånd hoppar Kristdemokraterna fram med ungefär samma förslag, och dagen därpå är det dags för Moderaterna. Sen rullar det på.

Redan före valet kommer osmakligheter som att nioåringar ska straffas med sysslor som ska få deras jämnåriga att håna dem. För ett halvår sedan föreslog SD att oskyldiga vars familjemedlemmar begått brott ska utvisas. För två och ett halvt år sedan ville de kalla in public service-journalister till riksdagen och läsa lusen av dem.

Med ett sjyst järnrör slår man världen med häpnad, och medan de talar om trygghet och sammanhållning slår de sönder det som finns i den vägen. Det är dags nu att vi sätter stopp.

Det är klart att några mätningar där SD är större än M inte betyder att Jimmie Åkesson är de blåbrunas statsministerkandidat. Men skulle de rösta ner honom om alternativet var Magdalena Andersson? Efter att ha mobbat Annie Lööf så länge för samma sak? Och om nu Ulf Kristersson blir statsminister, hur kaxig är han mot SD? Inte alls, skulle jag tro.

En mätning är bara en mätning, men när man nu har fastnat med blicken just där kan man konstatera att prognoserna växlar hela tiden. I dag ser det ut att bli rödgrönt. Och hur förbannad man än kan bli när rödgröna partier fuskar bort klimatfrågorna eller svansar efter högern i kriminalpolitiken är det just nu röster på dem som kan försvara ett öppet och demokratiskt samhälle. Vi har ett alternativ till Mordor.

Botkyrka kommun satsar på att ge fler med funktionsnedsättningar möjlighet att rösta – med studiecirklar, information och röstbussar.

SD-representanter kallar Botkyrkas satsning på att funkisar ska kunna rösta för ”röstfiske”. Någon mer som kommer att tänka på republikanerna i USA?