Glöd · Ledare

Sölvesborg – staden utan regnbågar

När Jimmie Åkessons gamla hemstad skaffar ny flaggpolicy är meningen att det ska bli mer ”traditionellt”, säger det blåbruna ”samstyret” som styr i kommunen. Från stadshusets och rådhusets flaggstänger ska bara den svenska flaggan och FN-flaggan vaja.

Många andra kommuner har flaggregler som innefattar romska och samiska flaggor, EU-flaggor och kommunernas egna flaggor. Men inte Sölvesborg. Där är det redan i dag, i de flaggregler som började gälla 1978 och uppdaterades 2016, svenska flaggan som gäller. Och så FN-flaggan på FN-dagen. I övrigt får chefer på olika kommunala verksamheter bestämma själva, och sedan 2013 har det varit tradition att hissa prideflaggan när det är pride i Stockholm. Så vad tänker det nyfascistiska samstyret föreslå egentligen? Ett uttryckligt förbud?

På Instagram lägger Jimmie ut en Jolly Roger-flagga och skriver att ”den populära flaggan med anor från 1700-talet” inte kommer att hissas i ”SD-styrda Sölvesborg”. ”Inte heller EU-flaggan, Skåneländska flaggan eller flaggor med politisk innebörd kommer att användas.” På SD-språk är prideflaggan en flagga med politisk innebörd. En flagga som symboliserar kärlek, lika rättigheter och allas lika värde är en kontroversiell symbol som kommunen inte kan ställa sig bakom.

Det är också innebörden när en kommunal förskola i Årjäng inte får heta Regnbågen: det är kontroversiellt och politiskt. ”Barn som kan få negativt av det här hemma och bli negativt påverkade, det är dem vi måste ta hänsyn till” säger den lokala KD-förmågan Jonas Ås.

När kärlek, mänskliga rättigheter och allas lika värde behandlas som kontroversiella särintressen måste vi alla säga emot.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV