Radar · Politik

M: Utegångsförbud och slopad sekretess för unga

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, finansborgarrådet i Stockholm Anna König Jerlmyr och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, vill genom 52 reformer förhindra att unga blir kriminella.

Med slopad sekretess, utegångsförbud och mer pengar till BUP vill Moderaterna förhindra att ungdomar blir kriminella.

Under en pressträff i Riksdagen i Stockholm presenterade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tillsammans med Johan Forssell, rättspolitisk talesperson, och finansborgarrådet i Stockholm, Anna König Jerlmyr, partiets nya reformpaket mot kriminalitet.

Redan tidigare har Moderaterna föreslagit till exempel skärpta straff, anonyma vittnen och mer resurser till rättsväsendet, men nu tar partiet med 52 förebyggande reformförslag sikte på de 1 000 personer som enligt polisen varje år rekryteras in i brottslighet. Målet är att detta antal ska minskas till noll.

– Nu vill vi visa att vi har tänkt lika mycket på de preventiva insatserna som vi tänkt på att krossa den pågående kriminaliteten, säger partiledare Ulf Kristersson till Dagens nyheter.

Paketet innehåller sex delar, där flera av förslagen har tagits upp tidigare. Bland annat vill Moderaterna, om de får leda regeringen efter kommande val, att socialtjänsten ska kunna ställa högre krav på föräldrar att medverka i utredningar så att barnen inte hamnar i kriminalitet. Om föräldrarna vägrar kan de bli av med sitt socialbidrag. Socialtjänsten ska också kunna ge utegångsförbud för unga.

Mer resurser till ungdomspsykiatrin

Partiet vill också ha flera utbildningsinsatser såsom att det ska bli obligatoriskt för alla kommuner att erbjuda läxhjälp från årskurs 1–9, och extraundervisning bör vara obligatorisk för vissa elever i en del fall.

Moderaterna vill även satsa mer på att förebygga kriminalitet genom riktade satsningar på idrottsprojekt i utsatta områden.

Partiet vill även ge mer resurser till ungdomspsykiatrin, BUP, så att hjälp kan garanteras inom 30 dagar.

Föreslår slopad sekretess

Och om Moderaterna kommer till makten vill de slopa sekretessen mellan socialtjänst och polis under nästa år. Tanken är att polisen ska få mer information om ungdomar som är på väg in i brottslighet.

– Socialtjänsten är inte rustad för att ta hand om grovt kriminella tonåringar. Det betyder att socialtjänsten får veta en massa saker som de inte kan göra något av. Jag menar att polisen måste kopplas in mycket tidigare. Om 13–14-åringar begår brott är det polisiära insatser som behövs,  säger partiledare Ulf Kristersson till Dagens Nyheter.

Läs mer:

Frågan som väljarna tycker är viktigast 

Högerregering om de unga får bestämma

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV