Radar · Politik

Frågan som väljarna tycker är viktigast 

Liberalernas partiledare Johan Pehrson, Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar, Centerpartiets partiledare Annie Lööf, Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, statsminister Magdalena Andersson (S), Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch, Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och Miljöpartiets språkrör Per Bolund under vårens partiledardebatt i TV4.

För första gången anses brottslighet vara viktigast. Det kan vara bra för Moderaterna, men direkt missgynna Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Under en stor del av mandatperioden har först pandemin och sedan kriget i Ukraina varit de stora politiska frågorna. Men för att locka väljare fram till valdagen den 11 september bör politikerna fokusera på brottsligheten, visar en ny forskningsartikel från SOM-institutet vid Göteborgs universitet som Dagens Nyheter var först med att rapportera om.

Frågan har inte varit viktigast för väljarna något valår sedan regelbundna mätningar startade 1979, skriver professor Henrik Ekengren Oscarsson och hans kollega Johan Martinsson.

– Det blir en väldigt unik typ av svensk valrörelse med en mycket ovanlig fråga i toppen av dagordningen och en sakfråga som vi vet från västeuropeiska partisystem är en väldigt gynnsam miljö för konservativa partier och de som står till höger. De brukar äga den frågan, säger professor Henrik Ekengren Oscarsson till Dagens Nyheter.

Fyra av tio

Enligt rapporten svarade 41 procent av de tillfrågade i undersökningen att lag och ordning är de viktigaste samhällsproblemen samt politiska frågorna.

– Den här frågan har stigit upp som en raket och ökat från val till val. Det här är nog den första valrörelsen i modern tid då den ligger så här högt på agendan så att alla partier, oavsett om man vill eller inte, måste diskutera frågan, säger Patrik Öhberg, statsvetare vid SOM-institutet, till Sveriges Radio Ekot.

Enligt honom gynnar valfrågan framför allt Moderaterna, men även Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna, och kan dessutom direkt missgynna Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Efter brottslighet hamnade sjukvård tätt följt av integration. Sedan följde ämnena miljö och utbildning.

Undersökningen som artikeln bygger på gick i höstas ut till 25 000 slumpvis utvalda personer mellan 16 och 85 år, där det bland annat frågades ”vilken eller vilka frågor eller samhällsproblem tycker du är viktigast i Sverige i dag?”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV