Radar · Politik

Ny regering tidigast 17 oktober

Redan 2018 sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson till riksdagens talman Andreas Norlén att han ville bilda regering tillsammans med Kristdemokraterna.

Regeringsförhandlingarna drar ut på tiden och alla inblandade är förtegna om varför.
– Ingenting är klart förrän allting är klart, säger Ulf Kristersson.

Under SVT:s valsändning på valdagen den 11 september sa Moderaternas partiledare Ulf Kristersson att om hans sida vann riksdagsvalet var han beredd att agera snabbt för att få till en regering.

– Då sätter vi oss bokstavligen i morgon och börjar diskutera, sa han då.

I den sista partiledardebatten, även den i SVT,  sa Ulf Kristersson att han och de övriga partierna i hans lag var så överens att han skulle kunna bilda regering redan dagen efter valet. Så blev det inte.

Förhandlingarna påbörjas

Förhandlingarna mellan de fyra partierna, det vill säga Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Sverigedemokraterna, som vill ha Ulf Kristersson som statsminister inleddes redan dagen efter valdagen.
Samma dag gav talman Andreas Norlén det formella uppdraget till Ulf Kristersson att se vilka förutsättningar det finns för att bilda en regering som skulle stödjas av en majoritet i riksdagen.

Även de andra partiledarna träffade talmannen dagen efter valet. Men därefter började väljarna ana att det skulle ta tid innan en ny regering var på plats.

Nu pratade Ulf Kristersson om att det krävdes “omfattande” förhandlingar.
Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson sa flera gånger att det var viktigare att resultatet av förhandlingarna blir bra än att det går fort.
Och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch sa redan då att förhandlingarna kommer att ta “några veckor”.

Kunde ha varit klart 27 september

När sonderingsuppdraget är slutfört ska aktuell partiledare som fått uppdraget, i det här fallet Ulf Kristersson, berätta för talmannen vad han kommit fram till och talmannen i sin tur lägger fram sitt förslag på ny statsminister och vilka partier som ska ingå i regeringen.

Efter årets val var den tidigaste dagen talmannen skulle ha kunnat presentera sitt förslag till statsminister för riksdagen den 27 september. Men så blev det inte.

I onsdags begärde, och fick, istället Ulf Kristersson ytterligare två veckors sonderingstid, med en avrapportering om en vecka. Det innebär att först den 12 oktober kommer Ulf Kristersson att slutrapportera till talmannen. Om moderatledarens förslag på regering då är färdigt skulle det enligt Svenska Dagbladet kunna tas upp i riksdagens kammare och bordläggas en första gång redan samma dag.

En av de längsta regeringsbildningarna

Sedan kan det tas upp den 13:e oktober en andra gång för att bordläggas igen. Det skulle i sådana fall innebära att först fredagen 14 oktober kan en statsministeromröstning i riksdagen hållas. Får då Ulf Kristersson mindre än 175 ledamöter emot sig har riksdagen godkänt honom som statsminister. 

Men det är ännu inte klart. Enligt stadgarna krävs även en skifteskonselj hos kungen. Enligt Sveriges Radio Ekots Fredrik Furtenbach kan detta ske först efter helgen, vilket leder till att måndagen den 17 oktober kan Sverige som tidigast ha ny statsminister.

Om regeringen tillträder samma dag så är det ändå en av de längsta regeringsbildningen i Sveriges historia. Regeringsbildningen 2018 tog längst tid, 134 dagar. För Thorbjörn Fälldins andra borgerliga regering tog det 25 dagar efter valet 1979.

Sverigedemokraterna verkar ha backat

Frågan är också vilka som kommer att sitta i den nya regeringen. Ebba Busch har sagt att hennes förstahandsalternativ är en tvåpartiregering bestående av Moderaterna och Kristdemokraterna. En sådan har Ulf Kristersson utan framgång försökt bilda redan 2018. Nu är han mer ospecifik och pratar om en “borgerlig regering”.

Liberalernas partiledare Johan Pehrson anser att det är “naturligt” att hans parti bör vara med i regeringen “med det valresultat vi har”. Samtidigt som han är benhård på att Sverigedemokraterna inte ska få vara med.

Tidigare har Jimmie Åkesson sagt att hans ambition är att även de ska sitta med i en regering, men där verkar Sverigedemokraterna ha backat efter att ha förhandlat till sig åtta av totalt sexton ordförande- och vice ordförandeposter i de olika utskotten. Under den senaste mandatperioden hade Sverigedemokraterna inte några presidieposter alls i riksdagens utskott.

När vi har en regering, och vilka som kommer att sitta i den från vilka partier, är alla inblandade förtegna om. Eller som Ulf Kristersson återkommande säger, och som andra politiker likt Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna, och tidigare statsministern Stefan Löfven (S) tidigare har sagt.

– Ingenting är klart förrän allting är klart.

Läs mer:

Kristersson vill ha två veckor till

Stenevi om valet av Kronlid: väldigt  problematisk

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV