Zoom

Stenevi om valet av Kronlid: väldigt  problematisk

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar hade liknade kritik mot Sverigedemokraternas Julia Kronlid, men till slut valdes Kronlid till andre vice talman i riksdagen.

Valet av Julia Kronlid (SD) möter hård kritik både från MP och V.
– Det ger en bild av Sverige att vi har personer som inte respekterar alla människors lika värde, och det tycker inte jag är en bra Sverigebild, säger Nooshi Dadgostar.

Redan på den nya riksdagens första dag blev det politisk strid.
Efter upprop var deras första uppdrag att välja talman och tre vice talmän. Och redan där fanns det olika åsikter om vem som ska få Sveriges högsta valda politiska post.

När det gällde vem som skulle bli talman var alla överens. Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade nominerat att Andreas Norlén skulle få fortsätta som talman, och alla partier i riksdagen ställde sig bakom förslaget.
Därför blev det inte någon dramatik kring den posten utan en enhällig riksdag valde att Andreas Norlén ska få sitta kvar.
Det beslutet togs genom så kallad acklamation där riksdagens ledamöter alla ropade ja, och sedan var det klart.

Även posten som 1:a vice talman avgjordes snabbt. Socialdemokraternas talmanskandidat Kenneth G Forslund valdes efter det att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna lagt ned sin röster, vilket de i förväg hade sagt att de skulle göra.

Kraftiga reaktioner

Valet av 2:a vice talman blev en helt annan historia.
Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna hade nominerat Julia Kronlid (SD). Det förslaget möttes av kraftiga reaktioner, bland annat från Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och gruppledare Annika Hirvonen. Hon anser att Kronlid vill inskränka aborträtten, och att hon både hon och hennes parti inte lyssnar till vetenskap när det kommer till klimatkrisen. 
Miljöpartiet nominerade istället partiets ekonomiskpolitiska talesperson Janine Alm Ericson.

– Miljöpartiet går fram med en egen kandidat för att vi inte kan sitta här och passivt acceptera att genom acklamation rösta för att rasismen och abortmotståndet får plats i talmanspresidiet även i Sverige, sa Annika Hirvonen i riksdagens kammare.

– Alternativet att passivt stå vid sidan om, att lägga ned våra röster och låta Sverigedemokraterna få makt – det är otänkbart.

Centerpartiet röstade blankt

Även Vänsterpartiet ledare Nooshi Dadgostar har riktat skarp kritik mot nomineringen, bland annat på grund av Julia Kronlids ställning i abortfrågan.
Därför valde Vänsterpartiet att stödja Miljöpartiets kandidat.

Centerpartiets partiledare Annie Lööf meddelade att hennes partis ledamöter skulle rösta blankt i valet av andre vice talman, som ett sätt att markera mot Sverigedemokraterna.

Att Socialdemokraterna skulle lägga ned sina röster i valen om andra och tredje vice talman i riksdagen berättade statsminister Magdalena Andersson för TT redan före överläggningarna.

Valet av andre vice talman skedde med slutna sedlar eftersom fler än en ledamot hade nominerats till posten och en av riksdagsledamöterna hade begärt det.

Röstningen drog ut på tiden och först efter en andra sluten votering stod det klart att Julia Kronlid trots protester vann.
Hon fick 174 av rösterna vilket innebar majoritet bland de då bara 347 närvarande ledamöterna.

Nyvalda andra vice talman Julia Kronlid (SD) var nöjd efteråt när hon småpratade med med Sverigedemoktraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i riksdagens kammare
Nyvalda andra vice talman Julia Kronlid (SD) var nöjd efteråt när hon småpratade med med Sverigedemoktraternas partiledare Jimmie Åkesson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i riksdagens kammare. Jonas Ekströmer/TT 

Möttes av hård kritik

Efteråt var Märta Stenevi besviken över valet av Julia Kronlid.

– Även om det var ett väntat resultat blev det väldigt tydligt att det inte är en enig riksdag som står bakom det talmansvalet, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Det blev tydligt att en majoritet av riksdagen inte står bakom Julia Kronlind.

Du är kritisk till henne, kan du vidareutveckla vad som ligger bakom den kritiken?

– Vi har i alla tider varit emot att ge Sverigedemokraterna inflytande på grund av den ideologi de representerar, den politik de för och i viss mån också de rötter de kommer ifrån, säger Märta Stenevi och fortsätter.

– Vi har sett under valrörelsen att den politik som de har gått till val på är en politik som går ut på att slita sönder Sverige, att skapa första och andra klassens medborgare och dela på människor. Vi tycker inte att den politiken hör hemma i ett talmanspresidium. Sedan har de dessutom valt att ta fram en kandidat som har en lång historia av abortmotstånd bakom sig. Hon har drivit den frågan väldigt hårt i riksdagen och lagt 50 motioner i frågan. Dessutom har hon uttryckt en minst sagt vetenskapsskeptisk hållning vilket vi ser som väldigt problematisk med tanke på den konstitutionen som hon ska representera.

Vad kan det få för konsekvenser att hon nu är vald?

– Det återstår att se men det har ju blivit helt uppenbart vem som kommer att styra den här regeringsbildningen. Det syns i vad som har kommit ut så här långt vad gäller presidieposter och makten i riksdagen mellan sig. Det kommer inte att bara vara symbolisk att Sverigedemokraterna har gått om som ledande parti i det blåbruna blocket utan det kommer också att vara de som sätter tonen och det ser vi som oerhört problematiskt.

"Synd att C och S inte samverkade"

Även Vänsterpartiet partiledare Nooshi Dadgostar var kritisk efter att Julia Kronlind hade valts.

– Vi tycker att talmanspresidiet ska bestå av människor som kan representera hela svenska folket, som inte splittrar människor och inte ställer svenskar mot svenskar och det gör Sverigedemokraterna. Så därför hade vi ett annat förslag och röstade på en annan person som är från Miljöpartiet, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter.

– Jag tycker att det är synd att Centerpartiet och Socialdemokraterna inte deltog i samverkan och valde mellan Sverigedemokraterna och Miljöpartiet. Då hade vi kunnat vinna den här omröstningen. Det skickar en dålig signal till svenska folket.

Vad tror du att valet av Julia Kronlind kan få för konsekvenser?

– Det ger en annan bild av Sverige, att det finns starka krafter som vill begränsa kvinnors rätt att få bestämma över sin egen kropp och inte göra abort. Det ger en bild av Sverige att vi har personer som inte respekterar alla människors lika värde och det tycker inte jag är en bra Sverigebild.

Flera röster på de som inte nominerats

Även valet av riksdagens tredje vice talman drog ut på tiden och krävdes tre slutna omröstningar. Centerpartiet hade nominerat Kerstin Lundgren och Vänsterpartiet hade nominerat Lotta Johnsson Fornarve.

Partierna är lika stora i antalet mandat i riksdagen men Vänsterpartiets gruppledare Samuel Gonzalez Westling påpekade i sitt anförande att de fick fler röster i valet.

Före omröstningen meddelade de borgerliga blocket att de skulle lägga ned sina röster.

Ingen av de nominerade fick majoritet efter två röstomgångar. I den andra omgången fick flera ledamöter som inte nominerats också röster bland annat Martin Ådahl som fick 10 röster samt Ali Esbati (V) och Björn Söder (SD) som fick varsin röst.

Lotta Johnsson Fornarve fick fler röster än Kerstin Lundgren i både den första och andra omgången.

Efter en tredje omröstning där det inte krävdes någon majoritet utan den kandidat som fick flest röster blir tredje vice ordförande valdes till slut ändå Kerstin Lundgren.

Läs mer:

S nominerar talman med utsträckt hand till M

”Kalla oss fåntrattar, det kan jag absolut leva med”