Radar · Politik

V och MP kallar ministern till utskott: ”Vad har regeringen gått med på?”

Utrikesminister Ann Linde och statsminister Magdalena Andersson tar emot Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Çavusoglu för ett möte om Sveriges och Finlands Natoansökan.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet kräver att utrikesminister Ann Linde (S)  kommer till utrikesutskottet och förklarar sig.

För att Turkiet skulle släppa sitt veto mot att godkänna Sverige och Finland som medlemmar i Nato har en överenskommelse med tio punkter skrivits under av de tre ländernas utrikesministrar.

Regeringen får hård kritik för uppgörelsen från bland annat Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Miljöpartiet kräver att utrikesminister Ann Linde (S) så snart som möjligt kommer till utrikesutskottet för att svara på frågor om Natoavtalet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och utrikesminister Mevlüt Çavusoglu, skriver språkröret Märta Stenevi på Twitter.

”MP begär att utrikesminister Ann Linde kommer till utrikesutskottet så snart som möjligt och redogör för vad avtalet med Turkiet och Erdogan innebär och vad S-regeringen gått med på”, skriver Märta Stenevi.

Till Syre utvecklar hon varför hon vill att Ann Linde ska förklara sig.

– Vi vill att svenska folket ska få klarhet i vad exakt regeringen utlovat till Turkiet, särskilt vad gäller vapenexport och om utlämnande och utvisning av personer. Det material vi tagit del av signalerar att Turkiet satt villkoren för svensk utrikespolitik. Skiftet av svensk utrikespolitik i kölvattnet av Natoansökan är enormt och mycket anmärkningsvärt, säger Märta Stenevi till Syre.

Hon anser att överenskommelsen mellan regeringen och Turkiet är problematisk och djupt oroande.

– Vi går från en tradition av att arbeta fredsbevarande, till att sitta i en situation där vi viker ned oss för en auktoritär regim som har en så lång lista av brott mot mänskliga rättigheter på sitt samvete. Socialdemokraterna raserar nu den humana utrikespolitiska röst som man en gång i tiden byggde upp. säger Märta Stenevi.

"Skamligt att man gjort en så dålig förhandling"

Märta Stenevi får medhåll av Håkan Svenneling, utrikespolitisk talesperson för Vänsterpartiet,

– Regeringen har lagt sig platt och det är skamligt att man har gjort en så dålig förhandling från regeringens sida, säger Håkan Svenneling till Syre.

– Det är nu uppenbart för alla och envar att Nato är en politisk organisation och inte bara en försvarsorganisation och att de löften som regeringen gav innan de skickade in Natoansökan inte stämmer.

Håkan Svenneling anser att regeringen har lagt sig platt för de turkiska kraven och att det i sin tur innebär stora förändringar i svensk utrikespolitik.

– Det handlar dels om att man öppnar upp för vapenexport till Turkiet vilket vi anade för några för några veckor sedan. Dels handlar det om att man kommer i mångt och mycket tysta Sveriges röst för demokrati, mänskliga rättigheter och för kurdernas rättigheter både i Turkiet och i regionen i stort, säger Håkan Svenneling.

– Sedan handlar det om att man kommer att ha ett fördjupade samarbete mellan underrättelsetjänsterna där det finns en stor risk för att personer i större utsträckning kan bli utlämnade  till Turkiet.

Regeringens har kallats till utrikesutskottet

Håkan Svenneling delar Märta Stenevis inställning till att Ann Linde bör kallas till utrikesutskottet för att förklara sig.

– Jag pratade nyss med ordföranden för utrikesutskottet och han bekräftade att regeringen kommer att komma till utskottet och att det kommer att ske inom de två närmaste veckorna, säger Håkan Svenneling.

Antingen kommer det att ske vid utskottets nästa planerade sammanträde den 14 juli, eller tidigare.

Inget stöd för misstroendeförklaring

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh vill även hon se att Ann Linde kallas till utrikesutskottet. Kakabaveh hotar även med att väcka misstroende mot Ann Linde, säger hon till TV4 Nyheterna.

Men något stöd för misstroende mot utrikesministern kan den politiska vilden Amineh Kakabaveh inte räkna med i nuläget.

–  I dagsläget kommer Miljöpartiet inte att rösta för ett misstroendevotum, det är verktyg som oppositionen missbrukat under den gångna mandatperioden och vi ser hellre att utrikesministern kommer till utskottet och berättar mer om vad överenskommelsen innebär, säger Märta Stenevi.

”Det var uppenbart att Socialdemokraterna skulle svika avtalet med Amineh Kakabaveh. Hon borde ha tagit chansen när vi väckte misstroendet mot Morgan Johansson för ett par veckor sedan. Nu har riksdagen stängt för sommaren och vi är inställda på valrörelse och att byta ut hela regeringen i september”, skriver Sverigedemokraternas gruppledare Henrik Vinge i en kommentar till Aftonbladet.

”Det är inte aktuellt för Moderaterna att nu lämna in ett misstroende mot något av regeringens statsråd”, skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i ett mejl till TT.

Inte heller Vänsterpartiet stödjer tanken kring att väcka misstroende mot Ann Linde.

– Jag har svårt att se hur det skulle göra att Sverige gör en bättre förhandling. Man har redan från regeringens sida gjort en usel förhandling, säger Håkan Svenneling.

Andersson och Linde oroas inte av misstroendehot

Statsminister Magdalena Andersson (S) vill inte låta sig oroas av något misstroendehot, utan vill fästa fokus på att Sverige nu kan gå vidare i Natoprocessen.

– Över 80 procent av riksdagsledamöterna representerar partier som vill gå med i Nato, och då vore det svårt att förklara varför man då skulle rösta för misstroende mot den minister som var med och förhandlade fram avtalet, säger statsminister Magdalena Andersson (S) till SVT Nyheter .

Hon anser att överenskommelsen med Turkiet är ett viktigt steg mot ett svenskt Natomedlemskap  och tonar ned oron över att avtalet kan leda till fler utlämningar till Turkiet.

– Om man inte ägnar sig åt terrorism behöver man inte vara orolig, säger hon till SVT Nyheter.

Även Ann Linde slår ifrån sig, och känner ingen oro för misstroendeförklaring.

– Vi har inte vikt oss för Erdogan, säger Ann Linde till Aftonbladet.

– Alla ledamöter i Sveriges riksdag har rätt att kräva misstroende mot vem man vill. Jag förstår att eftersom Kakabaveh inte vill att vi ska gå med i Nato är hon naturligtvis väldigt upprörd över det. Men det här är en politik som har brett stöd i riksdagen.

Utrikesministern säger också till Aftonbladet att avtalet med Kakabaveh om fördjupat stöd till kurdiska PYD bara gällde till riksdagen stängde inför sommaren i förra veckan.

Läs mer:

Extremhöger kartlägger och tipsar Turkiet om svenska kurder

Blandade reaktioner efter Natobeskedet

”Sverige förändrar lagar för Turkiets skull”

“Erdogan kommer att dra tillbaka sitt veto”