Radar · Politik

“Erdogan kommer att dra tillbaka sitt veto”

Författaren Kurdo Baksi, Journalistförbundets ordförande Ulrika Hyllert och Publicistklubbens ordförande Robert Aschberg är tre av dem som skrivit under uppropet.

Turkiet vilI att Sverige lämnar ut påstådda terrorister för att få igenom sin Natoansökan. I ett upprop som flera kultur- och medieprofiler står bakom krävs att inga publicister ska utlämnas till Erdogan, och initiativtagaren Kurdo Baksi tror Turkiet till slut kommer att backa.

För att Sverige och Finland ska få bli medlemmar i Nato måste samtliga 30 nuvarande Natomedlemmar godkänna ansökan.  Men Turkiet säger nej.

Turkiet publicerat i måndags en lista på de krav de ställer på Sverige för att president Recep Tayyip Erdogan ska tänka om och godkänna Natoansökan. 
Bland annat kräver Turkiet att Sverige utlämnar vad de anser vara terrorister från PKK och det kurdiska partiet PYD (Demokratiska unionspartiet), vars väpnade gren är YPG, som Turkiet likställer med PKK.

Nio namn på "minilistan"

Enligt Kurdo Baksi, svensk-kurdisk författare och debattör, uppger olika Turkietkännare att listan innehåller ungefär 30 namn.  Nio av dem känner han själv till.

– I den statskontrollerade TV:n har de namngivit nio av dem, vi kallar det för minilistan, säger Kurdo Baksi.

– Listan fylls på hela tiden men i dag är det nio namn varav en av dem är död, en gammal bekant till mig. Han finns inte längre men Turkiet vill fortfarande ha honom utlämnad. Jag vet inte hur de har tänkt att det ska gå till…

Tog initiativ till ett upprop

Enligt Kurdo Baksi är varannan av de nio journalister. Det fick Kurdo Baksi att ta initiativ till att skriva ett upprop till svenska regeringen om att inte “hamna i Erdogans fälla när han nu försöker utnyttja en vetorätt om svenskt Natomedlemskap” och utlämna journalister, författare och förläggare.

“Vi uppfattar Erdogans utspel om utlämning av människor som sökt en fristad i Sverige som ett försök att exportera en egen definition av yttrandefrihet till vårt land”, skriver de i uppropet.

– Jag tycker det är viktigt att ge stöd till de utsatta journalister och publicister som bor i Sverige. Många av dem har rötter i Turkiet och är oroliga för vad som ska hända, säger Kurdo Baksi.

– I det läget var det väldigt viktigt för mig att ta kontakt med de här publicisterna och be om deras stöd. Ingen tvekade så det känns jättebra att få göra någonting för de här utsatta människorna.

Publiceras i flera tidningar

Uppropet är undertecknat av 17 personer bland andra Kurdo Baksi, ordförande i Publicistklubben Robert Aschberg, ordförande i Journalistförbundet Ulrika Hyllert, ordförande i Reportrar utan gränser Erik Halkjær och musikern Lisa Nilsson.

Uppropet publiceras i dag i en rad tidningar bland annat Dagens Nyheter, Aftonbladet, Svenska Dagbladet och Journalisten.

– I fall de utpekade journalisterna utlämnas till Turkiet kommer de att sitta i fängelse på livstid eller åtminstone så länge som Erdogan lever. Det är en vädjan till svenska myndigheter att inte utlämna publicister som värnar om det fria ordet till Turkiet, säger Kurdo Baksi.

Riskerar du att utlämnas?

– Jag är inte med på någon lista eftersom det aldrig har startats en rättegång mot mig i Turkiet. Det är många som ringer och oroar sig för mig, men jag finns inte med på listan, säger Kurdo Baksi.

Hur tror du Sverige kommer att reagera på Turkiets krav?

– Det är två saker som verkligen är utmärkande för Sverige och det är rättsstaten och det är yttrandefriheten. De sakerna kan vi aldrig förhandla med någon om, minst av alla en despot som Erdogan. Jag tror inte man kan villkora det på något sätt, säger Kurdo Baksi och fortsätter:

– Turkiet bråkar med Sverige och Finland för att Erdogan vill möta USA:s president Joe Biden. Så fram till Natotoppmötet i slutet av juni räknar jag med att Erdogan då och då kommer att bråka med Sverige. Men till slut kommer han dra tillbaka sitt veto vad gäller Sverige och Finland.

Och godkänna Sverige och Finland som medlemmar i Nato?

– Ja, precis.

Läs mer:

Turkiets kravlista på Sverige

”Norge inte längre exempel på Natomedlem utan baser”

”Det är upp till dig nu, Magdalena Andersson”