Radar · Politik

Turkiets kravlista på Sverige

Turkiet har publicerat en lista på de krav landet ställer på Sverige för att president Recep Tayyip Erdogan ska tänka om i frågan och godkänna Natoansökan.

Kräver att Sverige slutar stödja kurdiska organisationer som Turkiet anser är terrororganisationer för att godkänna Natoansökan.

När Sverige ansökte om medlemskap i Nato gjorde många bedömningen att det skulle gå fort. Men samtliga 30 länder som redan är Natomedlemmar måste godkänna ansökan, och Turkiet säger nej.

Sverige skyddar terrorister, anser Turkiets president Recep Tayyip Erdogan.

Nu har Turkiet publicerat en lista på de krav de ställer på Sverige för att president Erdogan ska tänka om och godkänna Natoansökan. Listan publicerades under måndagen på den turkiska regeringens hemsida och där skriver den turkiska regeringen att landet ”förväntar sig konkreta säkerhetsgarantier från Sverige, som stödjer terroristorganisationer”.

Kräver att vapensanktioner tas bort

Turkiet anklagar Sverige för att stödja det av EU, USA och Turkiet terrorstämplade PKK och kräver bland annat att Sverige slutar att ge ”politiskt stöd till terrorism”.

Turkiet vill även att Sverige utlämnar vad de anser vara terrorister från PKK och det kurdiska partiet PYD (Demokratiska unionspartiet), vars väpnade gren är YPG, som Turkiet likställer med PKK.

Turkiet vill vidare att Sverige lyfter vapenembargon och sanktioner mot Turkiet.

Turkiet vill även att Sverige slutar stötta PYD ekonomiskt. Enligt Turkiet har Sverige tagit beslut om att stödja PYD med 376 miljoner dollar, motsvarande cirka 3,7 miljarder kronor.

Ann Linde tillbakavisar

Utrikesminister Ann Linde (S) ville inte kommentera Turkiets kravlista men har tidigare tillbakavisat Turkiets uttalanden om att Sverige skulle stötta PKK.

“På grund av stor spridning av desinformation om Sverige och PKK, skulle vi vilja påminna att svenska regeringen under Olof Palme var först efter Turkiet att lista PKK som en terroristorganisation, redan under 1984. EU följde efter 2002, när Anna Lindh var utrikesminister. Den här hållningen är oförändrad”, skrev hon på Twitter i fredags.

Ingen finsk lista

Även Finland, som också ansökt om medlemskap i Nato,  har fått ett antal krav från Turkiet. I söndags sa den finländske utrikesminister Pekka Haavisto till Yle Uutiset att de är redo att ge Turkiet de garantier som krävs för att landet ska godkänna Finland och Sverige i Nato.

Det är än så länge oklart exakt vilken typ av eftergifter det handlar om eftersom någon liknande lista för vilka krav Turkiet ställer på Finland inte har publicerats.

Läs mer:

Andersson om Turkiet: Kan ta lite tid

Finland räknar med utdragen Natoprocess

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV