Radar · Politik

Andersson om Turkiet: Kan ta lite tid

Statsminister Magdalena Andersson tror att samtalen med Turkiet om landets hot om att inte släppa in Sverige i Nato kan ta lite tid.

Statsminister Magdalena Andersson (S) säger att samtalen med Turkiet om landets motstånd mot Natomedlemskap för Sverige och Finland fortsätter.

– Det är bra att vi kan fortsätta den här dialogen, men det kommer säkert att ta lite tid, säger Andersson till TT. 

Innan Sveriges och Finlands respektive ansökan lämnades över till Natos generalsekreterare för mindre än en vecka sedan var de flesta bedömare inne på att Natoländerna snabbt skulle behandla ansökan och förbereda en anslutning.

Sedan satte sig Turkiet på tvären, vilket tycks ha överraskat de flesta, inklusive den svenska statsministern och den finländske presidenten Sauli Niinistö.

Först positivt

På frågan om vägen till medlemskap nu kan ta längre tid än vad hon själv trodde från början svarar Magdalena Andersson:

– Från början fick vi ju positiva signaler från Turkiet på hur de skulle se på en svensk och finsk ansökan till Nato. Nu har vi en dialog i gång. Den kommer att fortsätta och det ser jag fram emot.

De senaste dagarna har turkiska regeringsföreträdare och rådgivare till Turkiets president Recep Tayyip Edogan ställt hårda krav på framförallt Sverige för att landet ska ge klartecken för medlemskap. Samtliga Natos 30 medlemsländer måste säga ja.

– Jag hade ett bra samtal med president Erdogan i helgen och vi kommer att fortsätta ha bilaterala och trilaterala samtal med Turkiet, Sverige och Finland, säger Andersson och talar om att det ska ske ”i närtid”.

Hon vill inte säga något om huruvida presidentens inställning i samtalet med henne var mildare än vad andra uttalat om svenskt och finländskt medlemskap.

TT: Vad säger du om de specifika turkiska kraven vad gäller PKK och YPG/PYD? 

– Att Sverige kraftfullt står upp mot terrorism råder det ingen tveksamhet om och Sverige var tidiga med att lista PKK som en terrororganisation, säger Andersson.

Möte i Madrid

Hon vill inte svara på om hon tror att det finns en lösning med Turkiet färdig till Natos toppmöte i Madrid de sista dagarna i juni.

– Jag ser framemot dialogen nu, så får vi hur det utvecklar sig.

TT: Är du orolig för att det går i stå?

– Vi kommer att ha en fortsatt dialog, och det finns ju många poänger för Nato med Sverige och Finland som medlemmar. Vi skulle ju bidra till organisationen med vår militära förmåga och den högteknologiska kunskap vi har, säger statsministern.

Det ger mer säkerhet för Nato och det är något som Natoländerna vill ha och efterfrågar, framhåller hon.

Tror du att Turkiet nöjer sig med att Sverige och Finland tillför förmåga? 

– Det är något vi kommer att fortsätta diskutera med Turkiet.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV