Radar · Migration

Så vill regeringen begränsa arbetskraftsinvandringen

Det är inte ovanligt att folk som jobbar i städbranschen är arbetskraftsinvandrare.

Arbetskraftsinvandrare borde bara få jobba i yrken där det saknas folk. Det anser regeringen, som i dag gick vidare med förslagen om så kallad arbetsmarknadsprövning. Ett syfte är att minska att folk utnyttjas. Men inga av förslagen stärker arbetskraftsinvandrares rättigheter om de skulle exploateras i Sverige.

I dag presenterade Morgan Johansson (S), justitieminister, några av de punkter för att begränsa arbetskraftsinvandringen som en särskild utredare ska gå vidare med. Blir förslagen verklighet skulle de riva upp reformen som infördes 2008 där arbetsgivare kan ta in arbetskraft utan statens inblandning.

Förslagen handlar bland annat om att begränsa möjligheten att få arbetstillstånd i Sverige inom branscher där det inte är arbetsbrist, alltså främst i låglöneyrken.

Utredaren ska även undersöka om straffavgiften för företag som anställer papperslösa, eller andra personer utan arbetstillstånd, kan höjas, så att den ”blir kännbar” även för stora företag. Till exempel skulle straffavgiften kunna vara en procentsats av företagets omsättning, föreslår Morgan Johansson.

Ett annat av förslagen handlar om att avskaffa spårbyte. I dag kan asylsökande som nekas uppehållstillstånd söka arbetstillstånd istället, och på det viset få stanna i Sverige.

– Systemet med spårbyte skapar osäkerhet för den enskilde om den slutpunktliga asylprocessen och dessutom försvårar det återvändandearbetet, säger Morgan Johansson.

Begränsningarna av arbetskraftsinvandringen skulle leda till att fler nyanlända och lågutbildade i Sverige skulle få jobb istället, menar han.

Vid flera tillfällen återkommer han till att reglerna också skulle vara bra för arbetskraftsinvandrare, som inte skulle bli utnyttjade av organiserad brottslighet i lika hög grad.

Arbetarnas rättigheter stärks inte

Men att begränsa arbetskraftsinvandringen hjälper sällan dem som tvingas till slavliknande förhållanden av sina arbetsgivare, har Syre skrivit om tidigare. Flera fackförbund anser att det bästa vore att stärka arbetskraftsinvandrares rättigheter på arbetsmarknaden. De ser framför sig att arbetstillståndet inte ska vara knutet till en viss arbetsplats, utan om du utnyttjas ska du ha rätt att söka andra jobb i Sverige. Då skulle fler våga anmäla brottsliga arbetsgivare till polisen. Dessutom borde ersättningen för dem som exploateras vara högre.

Ni vill ju minska utnyttjandet av arbetskraftsinvandrare och därför begränsa invandringen. Men hur ser ni på att istället stärka arbetskraftsinvandrares rättigheter på arbetsmarknaden, till exempel genom att göra så att deras arbetstillstånd inte är knutet till en viss arbetsplats? 

– Det strider mot hela idén med arbetskraftsinvandring om du skulle få tillstånd för en bransch att komma hit och söka jobb i Sverige. Utan meningen är att det finns ett jobb där det behövs en viss kompetens, säger Morgan Johansson.

Papperslösa som exploateras blir inte hjälpta av dessa förslag, hur ser du på det? 

– Man måste skilja de här två grupperna. Människor som kommer hit på felaktig avisering har inte rätt att arbeta och de träffas inte av några av de förändringar som jag har presenterat här i dag, säger Morgan Johansson.

Efter en kort stunds tystnad rättar han dock sig själv:

– Det var lite fel av mig här. De arbetsgivare som utnyttjar de här personerna kommer drabbas av högre sanktionsavgifterna och mer kännbara sanktionsavgifter, men det tror jag är det enda av de förslag som jag presenterar här i dag som träffar den grupp som du tar upp nu, säger Morgan Johansson.

Läs mer:

Jobbet gav Fahim chansen att stanna

Arbetskraftsinvandringens mörka baksida: ”Det är slaveri”

Arbetarkamp när facket sviker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV