Radar · Politik

M: Inför terrorlagstiftning mot kriminella gäng

Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer, partiledare Ulf Kristersson och ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson presenterar partiets valmanifest.

Moderaterna går till val på löften om ny kärnkraft, sänkt a-kassa och terrorlagstiftning mot gängrelaterad brottslighet.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson, partisekreteraren Gunnar Strömmer och ekonomiskpolitiska talespersonen Elisabeth Svantesson presenterar i dag partiets valmanifest.
Ulf Kristersson beskriver de stora problem som Sverige har men som enligt honom inte är som ett väderfenomen som inte går att ändra på.

– 13 dagar före valet vill vi säga att Sverige har stora problem, vi förstår det fullt ut. Förändring är helt nödvändig, förändring är möjlig, säger Ulf Kristersson på pressträffen.

– Moderaterna har de konkreta reformerna på vår tids stora problem och Moderaterna har förmågan att samla andra partier till gemensam handling för att lösa problemen.

Kan röstas ned om de sänker a-kassan

I manifestet presenteras 250 förslag som presenterats tidigare som kretsar kring ekonomi, brottslighet, energi och säkerhet/försvar.
Moderaterna vill sänka skatten för låg- och medelinkomsttagare och införa lägre ersättningar i a-kassan.

Sverigedemokraterna vill behålla a-kassenivån på pandeminivå och partiledaren Jimmie Åkesson har sagt till Dagens Nyheter att man kan komma att rösta ned Ulf Kristersson som statsminister om Moderaterna sänker a-kassan.

– Det är ingen hemlighet att vi har olika syn på exakta nivåer i a-kassan. Våra fyra partier kommer gå in med olika syn på hur arbetslinjen ska stärkas. vill man att arbetslinjen ska stärkas ska man rösta på Moderaterna, säger Elisabeth Svantesson.

Terrorlagstiftning mot gängen

Gunnar Strömmer berättar om ett 52-punktsprogram med brottsförebyggande åtgärder där partiet bland annat vill omformulera brottsbalken med brottsoffret i fokus, inför askärpta straff samt att införa terrorlagstiftning för gängrelaterad brottslighet.

– När vi säger terroristlagstiftning mot gängen så har vi tagit vår utgångspunkt från lagstiftning som redan finns i Sverige men som riktar sig mot yttre hot. Den typen av lagstiftning måste vi använda för att vända oss mot det som inifrån riskerar att underminera hela rättsstaten, säger Gunnar Strömmer och fortsätter.

– Det är en lång rad förslag som i hög grad är inspirerade av vår egen lagstiftning mot terrorism men även den danska lagstiftningen mot gängen och det är ett kursskifte mot hur de här frågorna hanteras i dag.

Energiförsörjningen vill Moderaterna få ordning på genom att satsa på att ny kärnkraft och fler laddstolpar ska byggas.

När det gäller försvaret vill partiet inte bara ta in Sverige i Nato, men också se till att Sverige blir en fullvärdig medlem.

Läs mer:

Partiernas skarpaste klimatförslag, enligt dem själva

SD går om M – är fyra procentenheter större

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV