Radar · Politik

SD går om M – är fyra procentenheter större

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson och socialpolitiska talesperson Linda Lindberg vill att tandvården ska omfattas av samma högkostnadsskydd som övrig hälso- och sjukvård.

Näst största parti i ny opinionsmätning, och vill satsa miljarder på billigare tandvård men bara för svenska medborgare.

Hade det varit val i dag hade Sverigedemokraterna varit fyra procentenheter större än Moderaterna.
Det visar SVT/Novus dagliga väljarbarometer.

Sverigedemokraterna skulle få stöd av 21,5 procent av väljarna medan Moderaterna skulle stödjas av 17,4 procent.

När Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson intervjuas av Morgonpasset i P3 får han frågan om de även efter valdagen är större än Moderaterna – kommer de fortsätta stötta en regering styrd av Moderaterna som Sverigedemokraterna inte själva sitter med i.

– Jag tycker inte att jag ska sitta och dra en massa röda linjer om hur regeringen ska se ut och så i det här läget. Låt väljarna säga sitt först. Sedan kan vi diskutera hur regeringen ska se ut. Jag tycker det är viktigare med vad regeringen ska göra, säger Jimmie Åkesson till Morgonpasset.

– Jag har sagt att Sverige borde ha en majoritetsregering, det är min utgångspunkt. Sedan får väljarna bestämma om det kan bli så eller inte. Om jag får bestämma så blir det så men det får jag inte bestämma helt själv. Det är andra partier inblandade och de däremot drar en massa röda linjer vilket jag beklagar. Det är tråkigt.

Billigare tandvård för svenska medborgare

När Sverigedemokraterna senare presenterar sitt valmanifest har partiet kokat ner sin valplattform på dryga 60 sidor till tio sidor vallöften där den stora nyheten är att partiet vill att tandvården ska omfattas av samma högkostnadsskydd som övriga hälso- och sjukvården.

Partiet vill lägga sju miljarder på att tandvård inte ska kosta mer än sjukvård, men bara för svenska medborgare.
Asylsökande, det Sverigedemokraterna kallar för ”illegala invandrare” och ”i övrigt ej svenska medborgare” ska betala fullt pris för tandvård.

I valmanifestet lyfts även andra förslag som ska skydda hushåll och företag mot höga energipriser, strama åt migrationspolitiken, satsa på välfärd samt att ge trygghet och brottsbekämpning en särställning i politiken.

För att finansiera sina förslag ska inga skatter höjas. Sverigedemokraterna vill istället spara på andra områden, som biståndet som de vill minska med 30 miljarder, arbetsmarknadspolitik, integration och invandring samt klimatpolitik.

Läs mer:

Forskare sågar SD:s rapport om asylinvandringen

”Åkessons ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt”