Radar · Politik

”Åkessons ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt”

Miljöpartiets språkrör Per Bolund anser att "höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt".

Per Bolund slår tillbaka mot Jimmie Åkesson och Centerns Annie Lööf kallar Åkesson för klimatförnekare.

Sverigedemokraternas är det enda parti som är representerat i riksdagen som inte står bakom Sveriges mål om klimatneutralitet 2045. I Sveriges Radios partiledarutfrågning säger Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson att han tror att det finns ett samband mellan mänskliga utsläpp och klimatförändringarna, men ifrågasätter i vilken utsträckning.

Han får frågor kring partikollegan, forskaren och riksdagskandidaten Elsa Widdings syn på klimatet där hon bland annat ifrågasätter FN:s klimatpanel IPCC:s modeller och beräkningar, och har sagt att dessa ”överskattar uppvärmningen och triggar politiker att fatta felaktiga beslut”.

– Att våra politiker fattar felaktiga beslut håller jag med om. Den klimatpolitik som vi lägger miljarder på i Sverige, den förändrar inte klimatet överhuvudtaget. Det är väldigt mycket symbolpolitik, det är väldigt mycket politik för att det ska se bra ut. men det gör ju ingen nytta, säger Jimmie Åkesson.

"Fler dör av kyla än värme"

Han delar även Elsa Widdings ifrågasättande varför vi ska vara rädda för ett varmare klimat.

– Det är inte ett orimligt resonemang, vad jag vet dör fler av kyla än värme, säger Jimmie Åkesson.

Att inte Sverigedemokraterna står bakom Sveriges mål om att vara klimatneutralt till 2045 handlar enligt Jimmie Åkesson om de höga kostnaderna på diesel och bränsle.

– Effekten av de målen ser vi nu, höga elpriser och höga bränslepriser. Det blev som vi sa när man antog målen, man har satt en oerhört snäv tidsram, det går inte, säger Jimmie Åkesson.

– Nu blandar vi i cirka 30 procent biodrivmedel i dieseln, 2030 ska det vara 66 procent tror jag, det förstår ju vem som helst att det kommer ju driva upp kostnaderna ytterligare med tre-fyra-fem kronor och det går inte. Vi kan inte hamna där och det är skälet till att vi inte står bakom de här målen.

"Rent självplågeri"

Jimmie Åkesson säger att han vill att de globala utsläppen ska sänkas men det är framförallt upp till de stora länderna. Sverige ska istället bidra med exempelvis teknisk utveckling.

– Det är inte avgörande vilka utsläpp vi har i Sverige. Sverige har redan väldigt låga utsläpp i förhållande till andra europeiska länder. Jag ser inte att det är det som är problemet. Världen blir inte bättre för att vi gör det sämre för oss själva. Det är rent självplågeri vi ägnar oss åt just nu.

Miljöpartiets språkrör Per Bolund kommenterade Jimmie Åkessons utspel på Twitter:

”Att höra Jimmie Åkesson i P1 är att höra dumheten tala fritt. Hans ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt för människor i Sverige och resten av världen som redan nu dukar under i värmeböljor. Värme som blir allt värre framöver, särskilt om SD får bestämma”.

Jimmie Åkesson partikollega och Sverigedemokraternas miljöpolitiska talesperson Martin Kinnunen svarar på  Twitter att Åkesson har rätt i att fler dör av kyla än av värme.

Även det kommenterar Per Bolund på Twitter: ”All forskning visar att värmeböljor och extremtemperaturer kommer bli vanligare och skörda fler liv. Att människor också dött av kyla tidigare gör inte det ett smack bättre!”

"Fossilhögern måste komma in i matchen"

Centerns partiledare Annie Lööf reagerar på Jimmie Åkessons partiledarintervju och skriver i en kommentar till Expressen:

”Klimatförnekaren har talat. Fossilhögern måste komma in i matchen. Idag flyr fler människor undan klimatförändringar än krig. Att raljera över klimatförändringar och Sveriges arbete för att sänka utsläppen visar bara hur lite Åkesson bryr sig om klimatet.”

Läs mer:

SD: ”Ingen katastrof med 2,5 graders uppvärmning”

“Vi lever i ett ständigt krig med naturen”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV