Radar · Arbetskritik

Uppsving för att ge helgarbetare kortare arbetstid

Nu pågår minst två projekt där anställda får kortare arbetstid om de jobbar på obekväma arbetstider, till exempel helger.

Nu testar ytterligare en kommun att ge kortare arbetstid vid helgjobb. Skövde startade ett sådant projekt i början av september. I oktober är det Lekebergs tur.
– Jag tycker att det är helt fantastiskt, säger Ulrica Hellberg Johansson, undersköterska som nappat på erbjudandet.

Syre har tidigare berättat om att M-styrda Skövde ska testa ett nytt schema inom vård- och omsorg där anställda med helg- och kvällpass får kortare arbetstid. Kommunen tror sig vara först och ensamma med ett sådant projekt i Sverige.

Men bara några veckor senare drar nu Lekebergs kommun i Örebro län i gång ett liknande projekt, vilket Kommunalarbetaren var först att rapportera om.

Projektet med kortare arbetstid i Lekeberg går ut på att fem undersköterskor på äldreboendet Linden ska vara schemalagda fredag till måndag, och fredag till söndag. I belöning får de kortare arbetstid. I stället för 37 timmar i veckan jobbar de 30 timmar i veckan, samtidigt som de behåller sina heltidslöner.

Undersköterskan Ulrica Hellberg Johansson är en av dem som nappat på erbjudandet.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt. Jag har inga småbarn eller en man som jobbar raka veckor, och det finns inte heller på kartan att jag skulle vilja jobba heltid. Det känns som att arbetsgivaren har förstått att scheman är viktiga och att heltidsresan inte varit så bra, säger hon till Kommunalarbetaren.

Skillnader mellan projekten

I Skövde är det å andra sidan hela 160 personer som ska delta i projektet med arbetstidsförkortning. Där utgår kommunen från normalschemat, vilket innebär heltid fördelat på bland annat jobb varannan helg och några kvällar i veckan. Vid normalschemat blir arbetstidsförkortningen tre, fyra timmar. Men för den som väljer att lägga sin arbetstid på fler kvällar och helger kan arbetstiden förkortas ännu mer.

Skövde kommun ska testa arbetstidsförkortningen i åtta månader. Om den första utvärderingen visar på positiva resultat kan projektet komma att förlängas till 30 november 2023 –  alltså pågå i totalt ett år och två månader. Projektet i Lekeberg, Örebro, ska testas under tre månaders tid.

Läs mer:

M-styrd kommun testar arbetstidsförkortning

Framtidens arbetstid kan vara förkortad

Här finns arbetstidsförkortning i Sverige