Radar · Djurrätt

Djurrättsaktivister manifesterade mot KI:s djurförsök

Organisationen Djurrättsalliansen anordnade nyligen en manifestation i Stockholm för att uppmärksamma allmänheten om primatförsöken som bedrivs på Karolinska institutet.

”Stoppa primatförsöken!” Det var budskapet under helgens manifestation i Stockholm då ett tiotal aktivister från Djurrättsalliansen protesterade mot de djurförsök som bedrivs på Karolinska institutet, KI.

Astrid Fagræus laboratorium på Karolinska institutet, KI, i Stockholm är den enda anläggning i Norden där det fortfarande bedrivs djurförsök på primater, närmare bestämt krabbmakaker och rhesusapor. Organisationen Djurrättsalliansen har länge arbetat för att försöken ska upphöra och aporna som finns på anläggningen ska omplaceras.

I syfte att uppmärksamma allmänheten om försöksapornas situation på KI och väcka opinion i frågan anordnade de i helgen en manifestation på Odenplan i Stockholm. Aktivisterna höll i bilder som föreställde några av aporna på KI, med deras ”försöksnummer”, samt informerade förbipasserande om djurens situation.

– Många flygblad delades ut och flera personer vi mötte uppskattade att vi uppmärksammade dessa apor, samt uttryckte sin sorg och missnöje över att dessa försök fortfarande pågår, säger Tom Valier, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Organisationen bedriver en kampanj för att få igenom ett förbud mot försök på primater och anordnar i detta syfte regelbundet manifestationer om försöken som bedrivs på Astrid Fagræus laboratorium.

Vill omplacera

Djurrättsalliansen har tidigare berättat för Syre att de även vill hjälpa till att omplacera äldre apor som finns på laboratoriet så att de, efter att ha använts i försök i flera år, åtminstone får chansen att leva sina sista år på en djurfristad.

Trots att organisationen tidigare har omplacerat apor från laboratoriet, har Karolinska institutet hittills vägrat att lämna över några fler. Istället avlivas djuren när de inte längre anses vara lämpliga för att ingå i försök. 

I ett tidigare svar till Syre har Karolinska institutet uppgett att det för tillfället inte finns några primater som närmar sig pension i det aktuella laboratoriet. Men på frågan om varför apor som tas ur försök inte lämnas ut till djurrättsorganisationer har Syre inte fått något svar.

Läs mer:

KI:s gamla försöksapor får julklappar på djurfristad: ”För alla vi inte kunnat rädda”

Regeringen vill ta fram plan för att begränsa djurförsök