Zoom

Så reagerar auktoritära ledare på det italienska valresultatet

Med Italiens bröders valframgångar väntas ytterhögern leda Italien. Förutom att partiledaren Giorgia Meloni lär bli premiärminister fylls senaten på med namn med anor tillbaka till efterkrigstidens fascism. Samtidigt gratuleras partiets framgångar av europeiska fränder.

”När hela Europa håller på att vakna efter Polen, Ungern, Sverige och nu Italien så uppmanar jag er att gå med i Nationell Samling”, säger partiledaren Marine Le Pen för högerextrema Nationell samling i Frankrike.

Efter söndagens val ser Italiens bröder som leds av Giorgia Meloni ut att bli det största partiet med 26 procent. Trots att de båda samarbetspartierna Lega och Forza italia gjorde ett katastrofval jämfört med förra valet kommer Meloni att ha majoritet i parlamentets båda kammare.

Högerextrema Lega fick 8,8 procent av rösterna jämfört med 17,69 i valet 2018. Forza Italia vann 8 procent, jämfört med närmare 14 procent i förra valet.

Tillsammans utgör koalitionen 43,8 procent och mittenvänsterkoalitionen vann totalt 26 procent av rösterna.

Europeiska ledare reagerar med oro

Valresultatet har inte kommit som en chock, länge har opinionsundersökningar pekat på att ett postfascistiskt parti skulle kunna komma att leda Italien. Meloni har försökt lugna politiker i EU och Nato. Inte minst kopplat till en oro över hur Italien hädanefter kommer agera och förhålla sig till Rysslands invasionskrig i Ukraina. Hur den nya politiska konstellationen ska förhålla sig till mänskliga rättigheter. Inte minst har retoriken varit hård mot aborter och hbtq-personers rättigheter.

Abortlagstiftningen kommer inte förändras har Meloni bedyrat. Om EU har hon sagt att ”de vill att Italien ska ha en annan attityd på den internationella arenan, till exempel mot den europeiska kommissionen, men vi vill inte första Europa, vi vill inte lämna Europa”.

Samtidigt har Italiens bröder och Meloni attackerat asylrätten och gett uttryck för den högerextrema konspirationsteorin om ett orkestrerat folkutbyte. Hon vill införa sjöblockader för att stoppa migration från Afrika. Meloni har även angripit samkönade äktenskap och aborter.

Kända fascistnamn

I Italien uppmärksammas att Isabella Rauti åter väljs in i senaten. Hon har aldrig tagit avstånd utan istället hedrat sin fars politiska gärning. Isabella Rautis far är den kända fascisten Guiseppe Rauti som grundade fascist organisationen Ordine Nuovo i mitten av 1950-talet. Organisationen låg bakom kända terrordåd som ett attentat mot en jordbrukarbank i Milano den 12 december 1969. Ordine Nuovo var också inblandade i statskuppförsöken 1970 och 1973.

– Det säger väldigt mycket om Italiens bröder att hon får sitta i senaten för deras räkning. Det är inte att ta avstånd från fascismen och den nyfascistiska terrorismen mellan 1969 till 1984, säger Italienkännaren Anders Bergman.

Efter valsegern har Frankrikes premiärminister Elisabeth Borne lovat att Frankrike kommer övervaka de mänskliga rättigheterna och rätten till abort i Italien och samtliga EU-länder. President Emmanuel Macron har dock betonat fortsatt samarbete med Italien. USA utrikesminister Antony Blinken lyfte även han de mänskliga rättigheterna.

”Vi ser fram emot att arbeta med den italienska regeringen kring våra gemensamma mål. Stöd för ett fritt och oberoende Ukraina, respekten för mänskliga rättigheter och byggandet av en hållbar ekonomisk framtid.”

Gratulationer från ytterhögern

Den europeiska ytterhögern är desto gladare. Inte minst från  EU-gruppen ECR där Italiens bröder ingår tillsammans med bland andra Sverigedemokraterna har gratulationerna strömmat in.

Den polska regeringen, som även kritiserats för att montera ned landets demokrati, välkomnar Giorgia Meloni. Premiärminister Mateusz Morawiecki för partiet Lag och Rättvisa, som ingår i ECR, menar att EU nu kommer bli ”starkare”.

”Fantastiskt seger! Grattis”, skriver Morawiecki och förklarar att deras länder ska bli ”starka tillsammans”.

”Vi kommer besegra kommunister, vänstern och hbtq-lobbyn – alla som förstör vår civilisation”, twittrade Polens vice jordbruksminister Janusz Kowalski.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán gratulerar Meloni
Ungerns premiärminister Viktor Orbán gratulerar Meloni.

Den ungerska premiärministern Viktor Orbán som sedan tidigare haft nära kontakt med Giorgia Meloni har gratulerat henne för vinsten. Orbán lyfter fram deras gemensamma värdegrund som ”basen för vårt samarbete och vår vänskap”

”Grattis till en mer än välförtjänt vinst”, skriver Orbán.

Baláz Orban, Victor Orbáns rådgivare hyllar tidigare samarbete med koalitionspartiet Lega och även Berlusconis Forza italia, rapporterar den ungerska tidningen Hungary today.

Nyligen deklarerade Europaparlamentet att Ungern inte längre är att anse som en demokrati utan som en ”hybridregim med parlamentariskt envälde”. En slutsats som inte fått stöd av Sverigedemokraterna.

Gamla allierade gratulerar

Högerextrema Franska Nationell samlings partiledare Marine Le Pen har även hon uttryckt sin glädje. Hon ser också positivt på den politiska utvecklingen i Europa och tar inte minst upp Sverige som ett exempel på det.

”När hela Europa håller på att vakna efter Polen, Ungern, Sverige och nu Italien så uppmanar jag er att gå med i Nationell Samling”.

Giorgia Meloni har en bra relation med Nationell Samling. Relationen går också tillbaka historiskt.

– Rent historiskt var det så att när Nationell samling, då Front national, grundades på 70-talet så kom pengarna från Italien och MSI. Det parti som Italiens bröder är en fortsättning på. Front national kopierade till och med MSI:s partisymbol. MSI hade en idé om att etablera en europeisk allians som ett alternativ till kommunismen, säger Bergman.

Även Kreml har följt valet med intresse. Vladimir Putins parti har sedan tidigare haft allierade i Italien med högerextrema Lega som väntas ingå i en koalitionsregering. Putin själv har även haft nära kontakter med Silvio Berlusconi och hans parti Forza Italia. Giorgia Meloni själv har bedyrat att Italien ska hålla rågången mot Ryssland och inte lätta på sanktioner eller vapenleveranser.

Talespersonen i Kreml Dimitri Peskov säger att det nu finns en chans att mer ”konstruktiva partier” leder Italien.

”Vi är redo att välkomna alla politiska krafter som kan visa på en mer konstruktiv relation med Ryssland”, säger Peskov i ett uttalande, rapporterar Tass.

En annan som åtminstone sedan 2018 stått bakom Giorgia Meloni är Donald Trumps tidigare rådgivare Steve Bannon. Efter att han var tvungen att lämna Vita huset begav han sig på en turné i Europa i ett försök att ena den europeiska ytterhögern. Projektet var dödfött, men han hittade en allierad i just Meloni.

Läs mer:

Italiensk förintelseöverlevare varnar för högerextrem regering

Mussolinis arvtagare vittrar regeringsmakt

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV