Radar · Politik

Många unga vill vara med och stämma staten

Agnes Hjortsberg och de övriga i nätverket Aurora stämmer staten eftersom de anser att den äventyrar ungas hälsa och framtid.

Över 600 barn och ungdomar vill vara med i Auroras grupptalan mot staten.
– Det har gått över förväntan, säger Agnes Hjortsberg, medlem i Aurora.

I början av juni 2022 öppnade det partipolitiskt, ideologiskt och religiöst obundna nätverket Aurora upp för alla unga i Sverige under 26 år att vara med och stämma den svenska staten för bristfälligt klimatarbete i form av en grupptalan mot staten.

Bakgrunden är att Aurora den 10 maj skickade ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S), klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och justitiekansler Mari Heidenborg där de skriver att de kommer att dra staten inför domstol om de inte driver en klimatpolitik i linje med “rättvisa och uppdaterad forskning”.

Om de inte fick någon skriftlig försäkran från Magdalena Andersson och Annika Strandhäll om att kraven skulle uppfyllas senast den 1 juni skulle Aurora utgå från att staten inte tänker följa kraven och gå till domstol för ett förtydligande av statens skyldighet att minska klimatkrisens effekter.
Annika Strandhäll skickade förvisso ett svar till Aurora, som du kan läsa här, men nätverket ansåg inte att svaret var tillräckligt.

"Vi är jättenöjda"

Eftersom Aurora inte fått den skriftliga försäkran från statsministern och/eller klimat- och miljöministern som de krävde gick de vidare i rättsprocessen.
I dag, den 27 juli, var det deadline för de som ville delta i grupptalan, och intresset har visat sig vara stort.

– Vi hade ett internt mål att få 500 ungdomar. Utan att vi har hunnit titta på alla som anmält sig än kan vi säga att vi har nått vårt med marginal och det har gått över förväntan. Så det är vi jättenöjda med, säger Agnes Hjortsberg, medlem i Aurora.

Vågar du dig på någon uppskattning om hur många?

– Jag har inte kollat i dag men senast jag kollade för några dagar sedan var det över 600 i alla fall.

Nu fortsätter arbetet med att gå igenom alla underskrifter för att se att de är legitima, samt det juridiska arbetet med att utforma själva stämningsansökan. Till det sistnämnda arbetet tar Aurora hjälp av Klimatjuristerna.

– Vi måste också börja marknadsföra vår crowdfunding bättre för att få in finansiering som krävs för att göra klart stämningsansökan, säger Agnes Hjortsberg.

– Den måste vara så bra som vi vill att den ska vara innan vi lämnar fram den och det har också att göra med finansieringsbiten. Det måste finnas en säkerhet för oss som gör det innan vi lämnar in stämningen.

Tidigare har Auroras ambition varit att stämma svenska staten “innan
riksdagsvalet i september 2022”. Men exakt när det blir av är ännu inte klart.

– Vår ambition är att det ska vara det här året och vi hade en ambition runt valet så vi får se hur vi hamnar, säger Agnes Hjortsberg.

Läs mer:

Klart: Aurora stämmer staten

Aurora: Därför stämmer vi staten

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV