Radar · Politik

Klart: Aurora stämmer staten

Agnes Hjortsberg och de övriga i nätverket Aurora stämmer Annika Strandhäll och Magdalena Andersson eftersom de anser att staten äventyrar ungas hälsa och framtid.

Sverige tar inte sitt rättvisa ansvar att agera i klimatkrisen. Därför ställer nu Aurora staten inför domstol

Den 10 maj skickade nätverket Aurora ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S), klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och justitiekansler Mari Heidenborg där de skriver att de kommer att dra staten inför domstol om de inte driver en klimatpolitik i linje med “rättvisa och uppdaterad forskning”.

Om de inte fick någon skriftlig försäkran från Magdalena Andersson och Annika Strandhäll om att kraven ska uppfyllas senast den 1 juni skulle Aurora utgå från att staten inte tänker följa kraven och går till domstol för ett förtydligande av statens skyldighet att minska klimatkrisens effekter.

Svar men ingen försäkran

I går gick deadlinen ut, och sent i går kväll meddelade Aurora att de kommer att stämma staten.

Visserligen hade Annika Strandhäll skickat ett svar till Aurora i går, som du kan läsa här, men nätverket anser inte att svaret är tillräckligt.

I svaret redogör ministern för Sveriges nuvarande klimatarbete och framhäver att det är mer ambitiöst än många andra länders.

”Att Sveriges otillräckliga klimatarbete är bättre än andra länders
otillräckliga klimatarbete betyder inte att Sverige gör tillräckligt”, skriver Aurora i sitt svar, som du kan läsa här.

Eftersom Aurora inte fått den skriftliga försäkran från statsministern och/eller klimat- och miljöministern som de krävde går de nu vidare i rättsprocessen.

”Auroras ambition är att stämma svenska staten innan
riksdagsvalet i september 2022″, skriver nätverket och fortsätter:

”Medan vi i Aurora vidtar de förberedelser som krävs, och som vi kan vidta nu när vi vet var staten står, har valrörelsens politiker en chans att visa att de tar klimatkrisen och mänskliga rättigheter på allvar. Efter valet har den tillträdande regeringen en chans att visa att vår stämning inte längre behövs”.

Läs mer:

Aurora: Därför stämmer vi staten