Radar · Politik

Aurora: Därför stämmer vi staten

Agnes Hjortsberg och de övriga i nätverket Aurora vill dra Annika Strandhäll och Magdalena Andersson inför rätta eftersom de anser att staten driver en bristfällig klimatpolitik som äventyrar ungas hälsa och framtid.

– De bryter mot lagen när det handlar om att skydda barns rätt till liv och hälsa, säger Agnes Hjortsberg från Aurora.

Ett hundratal aktiva ungdomar har slagit sig samman i nätverket Aurora
som är partipolitiskt, ideologiskt och religiöst obundet. De tar inte heller ställning i sakpolitik.

Med ett viktigt undantag. 

De hävdar att Sveriges klimatpolitik är otillräcklig och tänker stämma staten för bristande klimatåtgärder.

Den 10 maj skickade de ett brev till statsminister Magdalena Andersson (S), klimat- och miljöminister Annika Strandhäll (S) och justitiekansler Mari Heidenborg där de skriver att de kommer att dra staten till domstol om de inte driver en klimatpolitik i linje med “rättvisa och uppdaterad forskning”.

Kräver strängare klimatmål

I brevet skriver nätverket att de utsläpp som räknas in i Sveriges klimatmål inte återspeglar Sveriges faktiska klimatpåverkan. Bland de strängare miljömålen de listar vill de exempelvis att alla koldioxidutsläpp, inte bara de från fossila bränslen, ska räknas in och att de utsläpp som svenskar orsakar genom konsumtion av produkter tillverkade i andra länder samt utrikes flygresor ska räknas in i Sveriges klimatmål.

De anser även att ambitionsnivån i Sveriges klimatmål är otillräcklig och inte räcker för att uppfylla Sveriges långtgående globala ansvar för att minska utsläppen.

“För varje år som staten försummar sitt ansvar att minska sina utsläpp ökar behovet av skärpta åtgärder för nästföljande år och nästkommande generationer. En fortsatt bristfällig klimatpolitik äventyrar ungas hälsa och framtid. En ansvarslös klimatpolitik leder till att en oacceptabel börda läggs på de generationer som bidrar allra minst till den globala
klimatkris vi befinner oss i”, skriver Aurora i brevet.

Tidsfristen går ut den 1 juni

Nätverket kräver en skriftlig försäkran från Magdalena Andersson och Annika Strandhäll om att organisationens krav ska uppfyllas. Får de inte svar senast i morgon den 1 juni, dagen innan den internationella klimatkonferensen Stockholm+50 inleds, utgår Aurora från att staten inte tänker följa kraven och går till domstol för ett förtydligande av statens skyldighet att minska klimatkrisens effekter. Det är därför en kopia av brevet även har skickats till justitiekanslern.

– Syftet är att stämma den svenska staten för att vi anser att de bryter mot lagen när det handlar om att skydda barns rätt till liv och hälsa, och hur de aktivt har agerat har agerat mot att förbättra klimatkrisen som den är nu, säger Agnes Hjortsberg, medlem i Aurora, när Syre träffar henne på en presskonferens för Fridays for future Sverige där hon även är medlem.

Svar, men ingen försäkran

Men någon skriftlig försäkran från Magdalena Andersson och Annika Strandhäll kommer Aurora inte att få. Bara ett svar, hälsar Annika Strandhäll via sin pressekreterare.

– Jag hyser dock ingen annan illusion än att de kommer att stämma svenska staten. Vi har sett det ske i andra länder som Frankrike, Portugal och Nederländerna, säger Annika Strandhäll till SVT:s Agenda.

SVT: Vad tycker du om att Sverige blir stämt?

– Jag ser det som ett sätt för en djupt oroad ung generation att få fokus på klimatfrågan. Jag tror ju dock inte att det är domstolar som kommer att lösa klimatkrisen. Jag tror det är politik, politiker, som måste göra det och kliva fram och visa det ledarskapet. Men jag har stor respekt för att man väljer att göra vad man kan för att sätta fokus på frågan.

SVT: De tycker att ni politiker, ni klarar inte uppgiften?

– Nej, det tycker de och i viss mån så har de ju också rätt, säger Annika Strandhäll.

Agnes Hjortsberg delar Annika Strandhälls uppfattning om att ministerns svar inte är tillräckligt, och att Aurora därför kommer att gå till domstol och stämma staten

– Hon gjorde rätt bedömning där. Vi har väldigt svårt att se att de kommer att lämna de tillräckliga svar som vi förväntar oss och som behövs för att vi inte skulle stämma dem inför domstol, säger Agnes Hjortsberg.

Läs mer:

Ministern: ”Vi behöver öka takten”

Klimatstrejkarnas upprop för rättvisa

Samlas i Stockholm för att forma framtidens miljö

Från Uruguay till Stockholm – Mariano planterar frön för förändring