Radar · Miljö

EU-parlamentet vill avskaffa Energistadgefördrag – bromskloss för omställningen

Vattenfalls brunkolsbrytning i Tyskland.

Internationella avtal och regler som har flera decennier på nacken kan bromsa omställningen till gröna energislag. Ett av dessa är det så kallade Energistadgefördraget, som bland annat lett till att energibolag kan stämma stater som ställer om för snabbt. Men nu vill flera länder lämna fördraget. Idag röstade EU-parlamentet för en uppmaning att avveckla fördraget.

Energistadgefördraget, ECT, kom till som ett internationellt avtal mellan ett antal länder och energiföretag i början av 90-talet, för att stabilisera energimarknader och skydda investeringar i olika energislag efter Sovjetunionens fall. Ett av målet var bland annat att se till att satsningar på grön energi kunde ta fart. Men med tiden har mycket förändrats. Stora energiföretag, med investeringar i fossila energislag, kan använda sig av fördraget för att stämma länder som vill gå snabbare fram med den gröna omställningen.

– På den tiden hade det säkerligen flera funktioner som var bra då, men nu har vi hamnat i en situation där det fungerar som en bromskloss, där energiföretag genom det här fördraget kan hålla kvar länder i fossilberoende, säger EU-parlamentariker Pär Holmgren (MP).

Vara kvar eller lämna?

Inom EU pågår det just nu diskussioner om hur man ska ställa sig till ECT, eftersom avtalet gör att omställningen saktas ned, och att man följaktligen riskerar att missa målen i Parisavtalet, liksom EU:s egna klimatmål.

EU-parlamentet gjorde sin ståndpunkt tydlig under torsdagen, då man röstade för att uppmana EU-kommissionen och medlemsländerna att avveckla fördraget så fort det går.

– Den gröna gruppen i EU-parlamentet har krävt att EU-kommissionen samordnar ett gemensamt utträde ur fördraget. Den uppfattningen vann i dagens omröstning, med bred marginal, säger Pär Holmgren.

Exemplen på internationella bolags makt genom ECT är många. Till exempel stämde svenska Vattenfall den tyska staten år 2012 för ett beslut om kärnkraftsutfasning. Likaså blev Nederländerna stämda förra året av tyska energijätten RWE, för ett beslut om att fasa ut landets kolkraftverk. Senast i augusti i år kom en dom mot den italienska staten, som tvingas betala 190 miljoner euro plus ränta till det brittiska företaget Rockhopper Explorations, som ansåg sig lida ekonomisk skada efter ett beslut om att förbjuda all ny olje- och gasprospektering till havs inom 12 sjömil från kusten.

Detta kunde ske trots att landet lämnade avtalet redan 2016. Men enligt en särskild klausul i ECT så kan länder hållas ansvariga för sina beslut i 20 år efter utträdet. Det har lett till ett dilemma för många länder.

– Är det bättre att vara kvar i avtalet och reformera det så att det på 20 års sikt blir bra, eller ska man lämna nu och ta smällen? säger Pär Holmgren.

Flera länder drar sig ur

Själv anser han att EU bör komma fram till en gemensam ståndpunkt, även om det till sist är varje enskilt land som bestämmer hur de ska göra.

– Vi i Miljöpartiet och i den gröna gruppen skulle gärna se att alla medlemsländerna samt även själva EU lämnar. Om flera länder lämnar samtidigt så kommer det också att skicka en viktig signal.

Och lämna avtalet är just det som flera länder nu signalerar att de tänker göra. För två veckor sedan meddelade Tyskland att de tänker lämna. I förra veckan gjorde Slovenien detsamma. Sedan tidigare har också Frankrike, Spanien, Nederländerna och Polen sagt att de ska lämna och flera andra länder verkar vara på gång.

De föreslagna ändringar och moderniseringar av avtalet som presenterades i somras är inte tillräckligt långtgående, resonerar länderna. EU-parlamentets beslut blir ytterligare ett steg på vägen bort från avtalet, som enligt Pär Holmgren passerat sitt bäst före-datum.

–  Dagens beslut sänder en stark signal till medlemsländerna att gå ur fördraget och bana väg för den förnybara energi som behövs i klimatomställningen. Inte minst är det en signal även till Sveriges regering om att följa länder som Italien, Tyskland och Frankrike och lämna Energistadgefördraget, säger han.

Han tillägger:

– Det finns många typer av avtal, inom alla branscher, som bromsar den här omställningen till förnybar energi och hållbart jordbruk. Det är enormt stora paradigmskiften som måste genomföras i våra samhällen för att respektera Parisavtalet, men vi sitter fast i avtal som var goda och genomtänkta på 90-talet.

Läs mer:

EU-dom hindrar energiföretag att stämma stater som stoppar fossila bränslen 

Handelsavtal skyddar fossil energi – EU-parlamentet vill omförhandla