Radar · Miljö

Handelsavtal skyddar fossil energi– EU-parlamentet vill omförhandla

Ett av bolaget Unipers kolkraftsverk i Tyskland.

Energy charter treaty (ECT) är namnet på ett handelsavtal du förmodligen aldrig hört talas om. Men avtalet gör det möjligt att stämma stater som vill fasa ut fossil energi. Nu kräver EU-parlamentet att kommissionen omförhandlar det.

– Det är positivt att parlamentet ställde sig bakom en uppmaning till kommissionen att omförhandla ECT, men vi är inte i mål. Energy charter treaty måste omförhandlas så fort som möjligt och jag hoppas att kommissionen agerar snabbt och kraftfullt, säger Jakop Dalunde (MP), EU-parlamentariker, i ett uttalande till Syre.

Men vi börjar med att backa bandet. Året var 1991 och klimatförändringarna var årtionden från att påverka politiska beslut. I den turbulenta tid som följde på Berlinmurens fall, beslutade EU att förhandla fram ett handelsavtal mellan öst och väst för att säkra energitillförseln till unionen.

Nära 30 år senare kritiseras avtalet för att sätta käppar i hjulet för omställningen till ett fossilfritt samhälle, då avtalet skyddar investeringar i energisektorn både i öst och väst, däribland kol, gas, olja och kärnenergi.

Kan sätta käppar i hjulet för omställningen

Privata aktörer kan dra stater inför rätta inom tvistelösningsmekanismen ISDS, om de anser sig ha blivit missgynnade på grund av nya policies eller regleringar. På senare år har ett växande antal fall gällt när länder infört åtgärder för att fasa ut fossil energi, enligt tankesmedjan OpenEx.

Senast det hände var när energibolaget Uniper drog Nederländerna inför ISDS i maj, för att landet tvingat bolaget att stänga ett kolkraftverk i förtid. En tvist som ännu inte avgjorts men där företaget begär en miljard euro i skadestånd.

En typ av tvister, som tankesmedjan spår kommer att öka  – i takt med att stater försöker få sina utsläpp att ligga i linje med Parisavtalet.

”EU-medborgare begär mer ambitiösa klimatåtgärder men är ovetande om att de betalar för den livförsäkring som ECT ger investerare i fossil energi,” skrev 97 EU-parlamentariker till EU-kommissionen i ett öppet brev i början av september och krävde att kommissionen skulle omförhandla avtalet.

Av de svenska ledamöterna, var det miljöpartisterna Pär Holmgren och Jacob Dalunde, samt vänsterpartiets ledamot Malin Björck som signerade.

Knapp seger för de som vill omförhandla

Men i veckan fick de också med sig parlamentet på samma linje. Med endast tre rösters marginal vann det förslag som nu ska uppmana kommissionen att omförhandla avtalet.

Den här gången ställde sig också Sveriges fem socialdemokratiska ledamöter och liberalernas Karin Karlsbro bakom uppmaningen till kommissionen.

– Vi kan inte ha gamla handelsavtal som skyddar investeringar i fossil energi, tvärtemot hela EU:s klimatpolitik och de klimatmål vi nyss ställde oss bakom. Investeringar i kol, gas och olja ska inte skyddas, de ska avvecklas. Det här handelsavtalet är en hävstång för alla bakåtsträvare i energibranschen”, säger Jakop Dalunde till Syre.

Enligt en uppskattning från OpenExp, kan avtalet till 2050 innebära att utsläpp mer än dubbelt så mycket som EU:s samlade koldioxidbudget för 2018 till 2050, skyddas.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV