Radar · Basinkomst

Basinkomst i stället för midsommar 

Den som vill slippa dra upp en midsommarstång kan istället delta digitalt på en konferens om basinkomst som börjar i dag och fortsätter till och med midsommardagen.

I dag startar en stor konferens om basinkomst i USA. Konferensen pågår i tre dagar och sänds digitalt. Den som vill undvika midsommarfirandet kan alltså fördjupa sig i basinkomst istället – eller kanske göra både och.

Basinkomst betyder att exempelvis staten ger en lön regelbundet till människor i ett geografiskt område. De behöver inte jobba eller prestera på andra sätt för att få pengarna. 

I USA pågår just nu ett uppsving för basinkomst. Mer än 43 basinkomstprojekt är igång där, vilket Syre skrivit om tidigare. I dag startar dessutom en stor konferens om basinkomst i landet. 

Den som inte råkar befinna sig på andra sidan Atlanten kan delta genom webbsändningar. Konferensen börjar i dag och pågår till och med midsommardagen. Tidsskillnaden gör att även du som vill fira midsommar kan hinna med både och, i varje fall om du nöjer dig med att bara fira på dagen.

På det fullspäckade programmet finns seminarier om bland annat hur basinkomst minskar barnfattigdom, filmer där basinkomst förekommer, feministiska ingångar till basinkomst och de makroekonomiska effekterna av basinkomst, alltså hur införandet av basinkomst skulle påverka samhällsekonomin på ett större plan.

På flera seminarier diskuteras också systemet ”avgift och utdelning” eller carbon dividend som det heter på engelska. Det är en extra koldioxidskatt där intäkterna delas ut till invånarna, och som redan finns i dag i vissa provinser i Kanada. Det tycks dock som att pengarna inte sätts in direkt på kontot, utan medborgarna behöver själva begära utdelningen via sin skattedeklaration, och får dem då som ett avdrag på skatten, vilket Syre skrivit om tidigare.

Att delta på konferensen kostar 25 dollar upp till 200 dollar beroende på vad du har råd med. Det tycks också vara möjligt att få delta helt gratis om du får särskilt tillstånd av arrangörerna. 

Läs mer:

Vad är basinkomst eller medborgarlön? Här är grunderna

Basinkomst delas ut på minst 43 platser i USA – här är hela listan

Så liknar Kanadas kamp för klimatet en basinkomst

Nu lottas basinkomst ut i EU – sedan får alla europeérna chansen

Här har basinkomst införts permanent: ”Intressantast i världen”