Radar · Basinkomst

Sydkoreas presidentkandidat utlovar basinkomst till kulturarbetare

Kulturarbetare är en av de grupper i samhället som Lee Jae-myung lovar ska få basinkomst om han väljs till president i vår.

Basinkomst till alla kulturarbetare i Sydkorea. Det utlovar presidentkandidaten Lee Jae-myung om han vinner valet i vår. Han har tidigare utlovat universell basinkomst i hela landet, något som han sedan delvis backat ifrån.

Det demokratiska partiets presidentkandidat i Sydkorea har gjort sig känd för de basinkomstprojekt han drivit under sin tid som guvernör i Gyeonggi-provinsen. Lee Jae-myung har under lång tid även utlovat att införa universell basinkomst i landet om han blir vald till president. Detta har han på senare tid dock backat ifrån på grund av att kostnaderna skulle bli för höga.

Jae-myung har dock fortsatt att utlova basinkomst för vissa grupper i samhället. I torsdags gick han ut med beskedet om att alla som jobbar inom kultursektorn ska få en basinkomst på 1 miljon won årligen, vilket motsvarar ungefär 7700 svenska kronor. Löftet är ett av hans viktigaste löften till kultursektorn, rapporterar The Korea herald.

Utöver detta löfte lovar Jae-myung också att se till att den så kallade Koreanska vågen – det ökande globala intresset för koreansk populärkultur – förstärks i världen. För att göra det vill han skapa en ”K-content Valley”, öka investeringarna och de offentliga medlen till kulturen och skapa 500 000 nya kulturjobb.

– Jag kommer att kombinera våra kulturella tillgångar och vår banbrytande digitala teknik för att göra republiken Korea till ett globalt nav för kulturellt innehåll, sade han enligt The Korea herald.

Läs mer: 

Sydkoreansk presidentkandidat utlovar universell basinkomst

Sydkoreas presidentkandidat backar från basinkomstlöfte