Radar · Djurrätt

Djurpark förtegna om döda lejonungar

Så här ser asiatiska lejonungar ut.

En granskning som Djurrättsalliansen gjort visar att fem asiatiska lejonungar dog i Parken Zoo i Eskilstuna förra året. Arten är starkt hotad, och djurparken vill inte svara på frågor från djurrättsorganisationen om varför lejonungarna inte längre är i livet.

När Djurrättsalliansen granskade Parken Zoo i Eskilstuna visade det sig att alla de fem asiatiska lejonungar som föddes i två kullar 2020 inte längre var i livet ett år senare. Samtliga ungar är listade som döda i djurparkens egen så kallade artinventeringslista, men med föga detaljer om hur eller varför. Enligt Djurrättsalliansen står det ”Ej kvar” i förteckningen intill vissa individer, och djurparken vill inte svara på organisationens frågor om varför lejonungarna avlivats.

– Djurparker använder sig av gulliga djurungar för att locka besökare och tjäna pengar. Vad som däremot inte visas upp är att ungarna många gånger avlivas för att bytas ut mot nya. Vi tycker att det är dåligt att djurparken inte svarar på våra frågor, de borde vara öppna och stå för vad de gör mot djuren, säger Malin Gustafsson, talesperson för Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande

I de så kallade artinventeringslistorna, som alla djurparker ska skicka till länsstyrelsen varje år, står vilka arter som finns i djurparken samt hur många djur som har dött eller dödats under respektive år. Det är dessa listor Djurrättsalliansen har begärt ut och granskat. Organisationen gjorde en liknande granskning av Borås djurpark tidigare år, vilket Syre skrivit om. Inte heller där ville djurparken gå in närmare på hur eller varför djuren dött.

Utterungar och medelålders gibbonapa döda

Inventeringen av Parken Zoo visar att 480 djur har dött där de senaste fem åren, varav 77 dog under 2021. Flera av dessa tillhörde hotade eller starkt hotade arter, som sumatratigern. Även djurungar tillhörande hotade arter som röd panda och jätteutter dog. Anmärkningsvärt på listan är två vithandade gibbons. Av informationen om individerna framgår att den ena var född 1974 och var fångad i det vilda. En sådan upptäckt borde fungera som väckarklocka, tycker Malin Gustafsson.

– Man går sönder inombords av att bara föreställa sig den individens livsöde. Infångad från sin hemmamiljö i det fria och sedan levde han närmare 50 år i fångenskap för att visas upp för människor. Genom att ge en liten inblick i djurens verklighet på djurparkerna hoppas vi att allt fler väljer att vara djurvänliga och inte besöka djurparker.

Läs mer: 

Bara nio djurparker får godkänt

68 döda djur: Djurparken vill inte gå in på orsaker