Startsida - Nyheter

Radar · Integritet

V: Utred avkriminalisering av eget narkotikabruk

Karin Rågsjö (V) efter att socialutskottet i riksdagen enades om narkotikapolitiken för två år sedan.

Att inte utreda en avkriminalisering av eget narkotikabruk i den utredning om narkotikapolitiken som regeringen nyligen tillsatt är att missa en viktig del i problematiken. Det menar flera vänsterpartister i en debattartikel.

I en debattartikel i Dagens arena skriver flera representanter för Vänsterpartiet att regeringens beslut om att tillsätta en utredning om narkotikapolitiken kommer för sent och täcker för lite. ”Utredningen kom drygt två år efter beslut och direktiven exkluderar utredningen av kriminalisering som så många efterfrågat”, skriver de.

Bland annat Folkhälsomyndigheten och Sveriges kommuner och regioner, SKR, har tidigare efterfrågat att utredningen ska undersöka hur kriminaliseringen av eget bruk har fallit ut. Detta då Sveriges statistik över antalet narkotikarelaterade dödsfall sticker ut.

– Det är viktigt att utreda detta. Internationellt sett har vi en väldigt hög dödlighet i Sverige. Högst i Europa till och från. Samtidigt har bland annat Portugal ganska positiva erfarenheter av att ha avkriminaliserat eget bruk, säger Karin Rågsjö, Vänsterpartiets hälsopolitiska talesperson.

Avkriminalisering inte legalisering

Vänsterpartiet vill sedan flera år tillbaka avkriminalisera eget bruk, när narkotika hittas i blodet. Samtidigt är en sådan avkriminalisering långt ifrån samma sak som en legalisering, poängterar hon.

– Morgan Johansson brukar göra en grej av att vi vill legalisera narkotika, men det är ren lögn och extremt dåligt av en minister, tycker jag. Beroende är en sjukdom, precis som med alkohol. Då ska man få hjälp med det, genom sjukvården, psykiatrin och beroendevården, säger Karin Rågsjö.

Hon påpekar att många forskare uttryckt att de inte tänker delta i en utredning som inte tar med aspekten av hur en kriminalisering påverkar den som är beroende. Detta då även forskningen i stort visar på negativa effekter av att ha kriminaliserat eget bruk, något som det lagstiftades om redan 1988 i Sverige.

En lag som är omodern, enligt Karin Rågsjö.

– Lagstiftningen ska ju rimma med forskning och evidens. Om vi inte vet hur det ser ut så måste vi ju titta på hur det funkar idag och se om vi kan göra på något annat sätt.

Opioider kopplas till dödsfall

– Man ska undersöka saker man inte känner till. Vi vet ju inte om bra eller dåligt. Skulle man komma fram till att en avkriminalisering är dåligt då skulle jag köpa det. Men nu vill man inte ens titta på det, säger Karin Rågsjö.

Hennes syn på saken är dock att lagarna i dag hindrar mer än hjälper.

– Är det kriminellt så drar du dig förstås för att söka hjälp hos socialtjänst och andra vårdaktörer. Det blir ett väldigt osäkert läge. Om någon har tagit en överdos så kan det innebära att vännerna nästan inte ringer polisen. Av rädsla för straffpåföljder och att hamna i registret.

Under 2020 dog 524 personer i narkotikarelaterade dödsfall i Sverige. I de fall där man kände till substansen var opioider av olika slag, som exempelvis heroin och opium, inblandade i 90 procent av fallen, enligt Folkhälsomyndighetens senaste rapport om den svenska narkotikasituationen.

Läs mer:

Stor narkotikautredning tillsätts: ”Ingen avkriminalisering” 

Ny narkotikautredning kritiserad för att ducka för avkriminalisering 

”Naivt inte våga utreda avkriminalisering av narkotikabruk”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV