Radar · Integritet

Spaniens premiärminister avlyssnad av ökänt spionprogram

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och landets försvarsministern Margarita Robles mobiltelefoner har avlyssnat med hjälp av den ökända israeliska spionprogramvaran Pegasus.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez och landets försvarsminister Margarita Robles mobiltelefoner har avlyssnats. Någon främmande makt tros ligga bakom, skriver den spanska tidningen El Mundo.

Den spanska premiärministerns och försvarsministerns telefoner hackades i maj och juni förra året. Den eller de som låg bakom angreppet lyckades komma över en betydande mängd data, enligt samordnande minister Félix Bolaños.

Uppgifterna har lämnats över till det spanska rättsväsendet, uppger El Mundo.

– Vi hyser inga tvivel om att detta är ett olagligt och icke-auktoriserat ingrepp, sa Félix Bolaños, vid en presskonferens, uppger TT. Han slår fast att avlyssningen gjorts från en extern part, det vill säga ett annat land.

Enligt El Mundo så skedde intrånget i premiärministerns mobiltelefon vid två tillfällen under maj månad 2021 – 2,6 gigabyte information laddades ner och vid det andra tillfället 130 megabyte.

Det rör sig om den israeliska spionprogramvaran Pegasus, som utvecklats av det israeliskt bolaget NSO Group.

Pegasus har tidigare uppmärksammats i liknande fall tidigare och många politiker och andra framstående personer har avlyssnats.

• Spionprogramvaran Pegasus kan installeras på människors mobiltelefoner i det fördolda, varpå den börjar samla på sig information samt avlyssna mikrofon och kamera.

NSO hävdar att företaget endast säljer till godkända kunder och att dessa i sin tur förbinder sig att enbart använda Pegasus i kampen mot terrorism eller grov brottslighet.

Spanska regeringen anklagas själv

Spaniens regering har anklagats för avlyssning och avkrävts en förklaring till hur tiotals personer som kopplas till separatiströrelser i Katalonien har drabbats av samma spionprogramvara mellan 2017 och 2020.

Även inom EU har regeringar i vissa länder, som Polen, anklagats för att använda programvaran för att avlyssna oppositionspolitiker, uppger TT.

Protest i Tyskland i samband med avslöjandet att USA genom NSA spionerat på den dåvarande tyska förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon På bilden: Konstnärsgruppen Captain med sin väggmålning 'Surveillance of the fittest' vid en vägg i Köln, Tyskland, 2013
Protest i Tyskland i samband med avslöjandet att USA genom NSA spionerat på den dåvarande tyska förbundskansler Angela Merkels mobiltelefon På bilden: Konstnärsgruppen Captain med sin väggmålning 'Surveillance of the fittest' vid en vägg i Köln, Tyskland, 2013. Foto: AP/TT

USA avlyssnade regeringschefer i Europa

2013 avslöjade den brittiska tidningen The Guardian hur USA:s underrättelsetjänst NSA ägnat sig åt massiv övervakning av tele- och datatrafik runtom i världen. Bakom tipset stod Edward Snowden, som jobbat åt en underentreprenör till NSA men sedan hoppat av.

Förutom den massiva övervakningen av sina egna medborgare avslöjades att NSA även ägnat sig åt att avlyssna utländska regeringschefer.

Samma år avslöjade Edward Snowden och Wikileaks att NSA avlyssnat den tyska förbundskanslern Angela Merkels mobiltelefon. Även Frankrike, Brasiliens och Mexikos statschefer avlyssnades.

Läs mer i ämnet: 

Övervakningsskandal skakar Israel

Politiker medger: Polen använder spionverktyg

USA svartlistar spionprogram som hjälper regeringar att spionera på aktivister

EU-pris till avslöjande av spionprogram

Pegasus bara ett spionprogram bland många

Spionprogram ”en dödsfälla” för journalister

Amnesty: Reporter drabbad av spionprogram