Radar · Integritet

Övervakningsskandal skakar Israel

Det israeliska Pegasusprogrammet, som ägs av NSO Group company, har nyttjats av polis för att övervaka ett stort antal betydande israeler.

Avslöjanden om illegal övervakning i Israel får premiärminister Naftali Bennetts regering att reagera med ilska. Det israeliska Pegasusprogrammet har nyttjats av polis för att övervaka ett stort antal betydande israeler.

Israels premiärminister Naftali Bennett lovar att agera sedan övervakningsskandalen i landet växte i omfång efter nya avslöjanden på måndagen.

Sonen till landets förre premiärminister Benjamin Netanyahu ska ha övervakats med hjälp av det israeliska programmet Pegasus, liksom ytterligare prominenta israeler.

Israeliska tidningen Calcalist avslöjar att även medarbetare till Netanyahu samt framstående affärsmän har övervakats. Tidningen har tidigare rapporterat om att Pegasus, som kan installeras på mobiltelefoner utan att användaren vet om det, har använts i övervakning av Benjamin Netanyahus politiska motståndare.

Premiärminister Bennett sade att regeringen kommer att ta itu med övervakningen efter avslöjandena.

– Rapporterna beskriver ett allvarligt läge som inte är acceptabelt i en demokrati, sade Bennett på måndagen.

Han påpekade att Pegasus, tillverkat av israeliska cybervapenföretaget NSO Group, tagits fram för att bekämpa terrorism – inte för att övervaka israeliska medborgare.

Även president Isaac Herzog reagerade med indignation över avslöjandena.

Polisen svarade i ett uttalande till AFP att man föreslagit en ”extern och oberoende utredningskommission”, och att de kommer att ”samarbeta fullt ut och med öppenhet”.

Pegasus har sålt övervakningsprogrammet till ett antal länder och deras underrättelsetjänster, flera av dem med stora brister i mänskliga rättighetsfrågor.

Läs mer:

• Pegasus bara ett spionprogram bland många
• USA svartlistar spionprogram som hjälper regeringar att spionera på aktivister
• Apple varnar för statliga hackare
• EU-pris till avslöjande av spionprogram

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV