Radar · Integritet

Apple varnar för statliga hackare

Spionprogrammet Pegasus har utvecklats av företaget NSO.

Häromdagen stämde företaget Apple det israeliska företaget NSO Group som ligger bakom det avancerade spionprogrammet Pegasus. Nu uppger Iphone-tillverkaren att man också kommer att varna Iphone-användare som kan ha hackats av statssponsrade hackare.

I tisdags skickade Apple ett pressmeddelande och berättade att de stämt utvecklaren av spionprogrammet Pegagus – en spionprogramvara utvecklad av det israeliska företaget NSO Groups.

Spionprogramvara kan även användas på Android och andra plattformar, men har framför allt inriktat sig på Iphones och Ipad, skriver Ny Teknik.

Spionprogrammet Pegasus har utnyttjat sårbarheter i operativsystemen som gjort det möjligt att installera programmet i hemlighet, efter att användaren först lurats klicka på en länk i ett SMS eller e-postmeddelande. När sedan Pegasus installerats har det bland annat kunnat användas till att läsa mejl och sms, spåra samtal och kontakter, ta reda på lösenord och spela in ljud.

Spionprogrammet har i första hand sålts till statliga aktörer runt om i världen. Och inte vilka länder som helst, utan till regimer med auktoritära tendenser eller diktaturer – framför allt i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien. De som blivit hackade via Pegasus är framför allt journalister och aktivister.

Det israeliska teknikföretaget NSO har i flera år funnits på Reportrar utan gränsers lista över internets värsta fiender.

Skärmdump från Apples supportsida som visar hur användaren kommer att varnas för spionprogrammet Pegasus
Skärmdump från Apples supportsida som visar hur användaren kommer att varnas för spionprogrammet Pegasus.

Så kommer Apple varna användare som hackats

På Apples supportsida, i ett nytt supportdokument, förklaras hur varningarna fungerar, skriver tidningen MacWorld

Ifall Apple upptäcker att ett Apple ID-konto ser ut att ha varit måltavla för Pegasus eller en liknande attack kommer Apple skicka ut en varning om det via både Imessage och e-post.

Även om NSO Groups spionprogram fortsätter att utvecklas har Apple inte observerat några framgångsrika fjärrattacker mot enheter med IOS 15 och nyare versioner. Apple uppmanar alla användare att uppdatera sina iPhone-enheter och att alltid använda den senaste mjukvaran", skriver Apple.

Stämningsansökan mot NSO Group

Det var i tisdags som Apple meddelade att man har lämnat in en stämningsansökan mot NSO Group och dess moderbolag med syftet att hålla dem ansvariga för att ha övervakat och attackerat, som MacWorld var först med att rapportera om.

I stämningsansökan anklagar Apple NSO Group för att ha utfört cyberattacker mot Apple och dess kunder, specifikt genom attacken ”Forcedentry” som utnyttjade en numera fixad säkerhetsbrist i IOS.

”Apple ansöker också om ett permanent föreläggande som förbjuder NSO Group att använda Apples mjukvara, tjänster eller enheter för att hindra ytterligare felaktig användning och skada mot Apples användare”.

Läs mer: 

USA svartlistar spionprogram som hjälper regeringar att spionera på aktivister

EU-pris till avslöjande av spionprogram

Pegasus bara ett spionprogram bland många