Radar · Integritet

Spionprogram ”en dödsfälla” för journalister

NSO:s kontor i Herzliya.

Telefoner som tillhör aktivister, journalister och politiker runt hela världen kan ha övervakats via ett israeliskt spionprogram. Användning av programmet i detta syfte jämställs av Reportrar utan gränser med att sälja vapen. 

Nära 50 000 telefonnummer till bland annat aktivister, journalister och politiker kan ha övervakats med hjälp av mjukvaran Pegasus, utvecklad av det israeliska teknikföretaget NSO, rapporterade i helgen The Guardian och andra internationella medier.

– Fruktansvärt, det blir en dödsfälla. Helt plötsligt förvandlas mobilen till ett vapen och de krypterade apparna funkar inte längre, säger Erik Halkjaer, ordförande på Reportrar utan gränser (RSF) till TT.

Sedan flera år tillbaka har NSO funnits på Reportrar utan gränsers lista över internets värsta fiender. Men enligt det israeliska företaget används mjukvaran enbart i kampen mot terrorism eller grov brottslighet. Programmet ger tillgång till telefonen för en tredje part, alltså möjlighet att nå e-post, meddelanden och bilder samt spela in samtal och i hemlighet aktivera mikrofonen.

Kopplas till uppmärksammat mord

Det är Amnesty International och den ideella medieorganisationen Forbidden Stories som kommit över listan med telefonnummer och därefter delat det läckta materialet med medier som deltagit i granskningen.

Telefonnummer till fler än 1 000 personer i över 50 länder har kunnat identifierats. Numren går till bland andra familjemedlemmar i arabiska kungahus, åtminstone 65 företagsledare, 85 människorättsaktivister, 189 journalister och fler än 600 politiker och statliga tjänstemän i olika länder – bland annat premiärministrar.

– Det är regimer med auktoritära tendenser eller diktaturer framförallt i Latinamerika, Afrika, Mellanöstern och Asien som köper programmen. De är ett dyrt verktyg som inte gemene man kan köpa, säger Halkjaer.

På listan finns bland annat två nummer till kvinnor som stod den mördade saudiske journalisten Jamal Khashoggi nära. Ett annat telefonnummer gick till en mexikansk journalist som mördades i en biltvätt.

"Helt oacceptabelt"

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har under måndagen kommenterat skandalen kring spionprogrammet Pegasus.

– Det måste verifieras, men om det stämmer så är detta helt oacceptabelt, sade hon under en presskonferens i Prag, rapporterar AFP.

Men NSO:s program Pegasus är bara ett i mängden. Det finns fler liknande företag, även i Europa, som har utvecklat och erbjudit liknande tjänster till andra länders regeringar.

– Det enda sättet att stoppa det är med transparens. Att israeliska regimen kräver att företaget lägger papperna på bordet om vilka som köper appen och i vilket syfte, säger Erik Halkjaer.

Som att sälja vapen

I Tyskland pågår en rättegång mot Fin Fisher, som använts mot demonstranter i Turkiet, skriver Deutsche Welle. Liknande fall har bland annat förekommit i Italien och Spanien, där rättsprocesser har inletts mot företag som erbjuder den typen av tjänster.

– Vi jämställer det med att sälja ett vapen. Det används av militära underrättelsetjänster i många länder. Man måste jobba mot Israels regering för att göra det svårare att sprida den appen, säger Halkjaer till TT.

"Förebyggande syfte"

Israels försvarsdepartement betonade i ett uttalande på måndagen att landet endast godkänner export av cyberprodukter ”till statliga enheter, för lagligt bruk, och endast i syfte att förebygga och utreda brott och bekämpa terrorism”.

NSO tillbakavisar vad man kallat ”de falska anklagelserna”.

”Vår teknik används varje dag för att upplösa pedofilringar, sex- och droghandel, för att hitta saknade och kidnappade barn, för att lokalisera saknade under kollapsade byggnader och för att skydda luftrummet från inkräktande och farliga drönare”, understryker företaget i ett uttalande.

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV