Radar · Integritet

Vården får inte drogtesta på rutin vid adhd

Vården får inte kräva att patienter med adhd tar urinprov innan de får behandling med centralstimluerande läkemedel.

Drogtesterna har ökat lavinartat i samhället. Men nu ryter Inspektionen för vård och omsorg ifrån. I vården är det inte okej att tvinga personer med adhd att genomföra rutinmässiga drogtester. I veckan gick myndigheten ut med den upplysningen till alla regioner i landet. 

Syre har tidigare rapporterat om att drogtester har ökat lavinartat i arbetslivet. Men även inom vården genomförs drogtester.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har på senaste tid fått in ”ett antal upplysningar” om att personer med adhd tvingas till att genomföra drogtester på rutin bara för att de ska få, eller har, behandling med centralstimulerande läkemedel. Patienterna har i vissa fall fått genomföra övervakade urinprov och upplever detta som kränkande, rapporterar Läkartidningen.

Att genomföra drogtester på rutin vid adhd strider dock mot reglerna. I Socialstyrelsens nationella riktlinjer för vård och stöd vid adhd och autism står det klart och tydligt att det inte är tillåtet att rutinmässigt kräva urinprov från patienterna före behandling med centralstimulerande adhd-läkemedel.

Riktlinjerna kom 2022 och dessförinnan – år 2019 och 2021, hade Ivo fattat beslut om två fall som handlade om tvingande övervakade urinprov vid medicinsk behandling av adhd. Dessutom har Justitieombudsmannen, JO, fattat flera beslut i liknande ärenden år 2020, framkommer i de nationella riktlinjerna.

Men fortfarande verkar denna riktlinje vid behandling av adhd inte ha uppfattats av alla inom vården. Av den anledningen skickade Ivo i veckan ut information till landets alla regioner om hur de ska bemöta personer med adhd. Regionerna uppmanas att skicka vidare informationen till privata vårdgivare, som annars kanske inte skulle nås av den.

Läs mer:

Drogtestning ökar i arbetslivet – allt fler åker fast 

Efter nedläggningsbeskedet – Aureum öppnar flera nya cannabiskliniker

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV