Radar · Djurrätt

Över en miljon brittiska turbokycklingar ”kasseras” i veckan

De flesta avelskycklingar får aldrig träffa sina mammor och lever i trånga utrymmen fram till att de når industrins ”slaktvikt”.

Över en miljon kycklingar i den brittiska tillväxtinriktade avelsindustrin dör varje vecka och ”kasseras”, visar en ny rapport. Även i Sverige avlas fortfarande snabbväxande industrikycklingar, så kallade turbokycklingar, som växer så snabbt att de får ont.

Omkring 64 miljoner ”turbokycklingar” dör varje år i den brittiska kycklingindustrin. Det visar en ny rapport från djurskyddsorganisationen Open Cages, som har analyserat officiella siffror, rapporterar The Guardian. Det innebär över en miljon individer som kasseras, det vill säga bränns upp eller blir proteinmjöl, i veckan.

”Jag tror att konsumenter skulle känna ren avsky om de visste att en miljon av dessa intelligenta, känsliga fåglar dör varje vecka för att de ska få billig kyckling på sina tallrikar”, säger naturvårdaren och tv-personligheten Chris Packham i en kommentar till The Guardian.

”Växer så snabbt att de får ont”

De så kallade ”turbokycklingarna”, snabbväxande industrihybrider, växer så snabbt att de får benproblem och rörelsestörningar till följd av den snabba tillväxten och belastningen som det innebär. Vissa individer har så ont att de knappt kan gå och det är inte ovanligt att de dör av exempelvis hjärtsvikt eller plötslig död.

”Stormarknaderna säljer mat med reklam som visar djur på gröna fält men visar aldrig slaktkycklingar i skjul. Det är skrämmande att stormarknaderna fortsätter att sälja dessa snabbväxande raser”, säger Connor Jackson, vd för Open Cages som har tagit fram den nya rapporten till The Guardian.

Djurskyddsaktivister uppmanar alla återförsäljare att gå med i initiativet Better chicken commitment, som vill fasa ut snabbväxande avelsdjur och ge kycklingarna mer utrymme att röra sig på. Ännu har inte alla brittiska livsmedelskedjor anslutit sig till initiativet.

Får aldrig se solljus

Även svensk industri använder sig av så kallade turbokycklingar, vilket bland annat uppmärksammades i fjol i samband med att Världsnaturfonden, WWF, rödlistade svenskt konventionellt kycklingkött, bland annat på grund av turbokycklingar. WWF pekade på hur den snabba tillväxten hos kycklingarna leder till att ”inre organ och skelett inte hinner utvecklas lika snabbt som muskelmassan” och hur det orsakar hälsoproblem.

Enligt den svenska djurskyddsorganisationen Djurens rätt dödades 115 629 110 kycklingar i Sverige år 2021, varav över 3 miljoner var så skadade eller i fel storlek att de ”kasserades”.

Kycklingarna inom den svenska industrin kläcks i maskiner och får aldrig träffa sin mamma eller andra vuxna individer, uppger Djuren rätt. Majoriteten av turbokycklingarna, som tillåts leva i drygt 35 dagar, på utrymmen mindre än ett A4-papper, ser aldrig solljus förrän dagen de slaktas.

I en rapport som släpptes i september i fjol pekade Djurens rätt bland annat på att flera svenska kedjor ännu inte anslutit sig till Better chicken commitment.

Läs mer:

WWF lyfter snabbväxande industridjur: ”Undvik svensk kyckling”

Ny rapport: Svenska hamburgerkedjor brister i ansvar för kycklingars välfärd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV