Radar · Miljö

Civil olydnad på myndighet – kräver klimatlyft inom skolan

Ett tiotal aktivister hoppade över säkerhetsspärrarna på Skolverket för att genomföra en tech-in om klimatet.

Ett antal aktivister från XR psykologer hoppade över spärrarna på Skolverkets anläggning i Solna, strax norr om Stockholm, för att genomföra en teach-in. Flera av dem vägrade lämna lokalen innan de fått ett möte med myndigheten.

På bara några ögonblick hade ett tiotal aktivister från Extinction rebellion (XR) tagit sig upp till Skolverkets reception och hoppat över spärrarna vid receptionen för att genomföra en lektion om klimatförändringarna.

Lokal personal ställde sig frågande inför tilltaget och undrade om det inte gått lika bra att vara i receptionen där det är tillåtet att vara, och inte inne hos myndigheten bakom spärrarna.

Polis har tillkallats och Björn Paxling från  XR psykologer samordnar med en deltagarna i manifestationen
Polis har tillkallats och Björn Paxling från XR psykologer samordnar med en deltagarna i manifestationen. Foto: Henrik Persson

– Det ingår i våra metoder att göra något som inte är tillåtet, och vi är även beredda att ta konsekvenserna om det skulle gå så långt, säger Björn Paxling som är aktiv i XR psykologer.

Ett tiotal poliser anlände och posterade sig både utanför och inne i lokalen. Krav framfördes från aktivisterna att få träffa ansvarig personal på plats. Samtal inleddes mellan polisen, tjänstemän på myndigheten och Extinction rebellion. Receptionen utrymdes, men aktivisterna som tagit sin in på myndigheten vägrade att lämna innan de genomfört sin lektion och dessutom fått till ett möte.

Jenny Ahlner är psykolog som till vardags bor och jobbar i Simrishamn, Skåne
Jenny Ahlner är psykolog som till vardags bor och jobbar i Simrishamn, Skåne. Bild: Henrik Persson. I bakgrunden pågår en lektion om följderna av klimatförändringarna. 

– Vi har rollen som blåslampa och om inte vi gör det, vem ska då göra det, säger Jenny Ahlner, psykolog från Simrishamn.

– Politiker ska tala klarspråk om den kris vi är i och utifrån den forskning som finns. Se på pandemin, då klev de fram med dagliga presskonferenser och krismedvetenhet. Och folk i allmänhet accepterade olika restriktioner för de insåg att det var nödvändigt i den kris vi var i. Detsamma bör göras nu i klimatkrisen, säger Jenny Ahlner.

Som psykolog träffar hon många barn som är väldigt uppgivna och ungdomar som menar att de kanske inte har någon ljus framtid.

– Om politikerna kliver fram och gör något så skulle det inge hopp. Kanske en samlingsregering eller något annat drastiskt skulle behövas?

Manifestationen pågick även utanför lokalerna där polis och allmänhet iakttog
Manifestationen pågick även utanför lokalerna där polis och allmänhet iakttog. Christel Stoltz från Skellefteå var en av dem som höll i en banner. Foto: Henrik Persson

Aktionen avslutades med ett kortare möte mellan två av aktivisterna och två anställda på myndigheten. Där överlämnade aktivisterna ett kompletterande regleringsbrev eftersom man anser att regeringens dito inte är bra nog när det gäller klimatet.

XR psykologer kräver att det genomförs ett klimatlyft inom skolan, med fortbildning av personal och utökad undervisning om klimat för eleverna. Dessutom ska skolan ta sitt ansvar att bilda och lära ut praktisk demokrati.

– Skolverkets generaldirektör har sagt att sådant som Gretas klimatstrejk är något man får göra på fritiden. Men det går inte att strejka på fritiden, då är det ju ingen strejk, säger Björn Paxling.

Läs mer:

”Vi ska undervisa politikerna”

Aktivister höll presskonferens hos Folkhälsomyndigheten

”Blir svårt att låtsas som om aktionerna inte äger rum ”

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV