Radar · Politik

Finland och Sverige lämnar in Natoansökan på onsdag

Finlands president Sauli Niinistö och statsminister Magdalena Andersson (S) vandrar sida vid sida allt närmare ett finskt och ett svenskt Natomedlemskap.

Utrikesministern har skrivit under Sveriges ansökan till Nato, som tillsammans med Finlands ansökan kommer lämnas in på onsdag.
– Det är en stark och tydlig signal att vi står enade, säger statsminister Magdalena Andersson.

Ett svenskt och finsk medlemskap i Nato kommer allt närmare. I morse skrev utrikesminister Ann Linde (S) under Sveriges ansökan. Den kommer att överlämnas av Sveriges Natoambassadör Axel Wernhoff till generalsekreterare Jens Stoltenberg.

Finlands riksdag har i dag med överväldigande majoritet, 188 röster för, 8 emot och 3 frånvarande ledamöter, sagt ja till att Finland ska gå med i Nato.

Gemensam pressträff och ansökan

På tisdagseftermiddagen håller statsminister Magdalena Andersson (S) och Sauli Niinistö en gemensam pressträff under presidentens statsbesök i Sverige. Då berättar Magdalena Andersson att båda länderna kommer att lämna in sina ansökningar i morgon, onsdag.

– Det är en stark och tydlig signal att vi står enade, säger Magdalena Andersson på pressträffen.

Att Sverige söker medlemskap tillsammans med Finland är det bästa för Sveriges säkerhet, säger statsministern.

– Vi söker dialog och lösningar och är konstruktiva grannar. Men vi håller också på vår rätt som självständiga och suveräna länder. Vi väljer naturligtvis det säkerhetspolitiska arrangemang vi tycker är bäst. Jag är glad att vi kan göra det tillsammans, säger Magdalena Andersson.

"Ser fram emot att samarbeta med Turkiet"

Hon och resten av Sveriges regering bedömer att ett medlemskap i Nato stärker Sverige och säkerheten i Östersjöregionen.

– Det innebär också att EU-länderna runt Östersjön knyts samman med samma försvarsgarantier och öppnar upp för fördjupat nordiskt samarbete, säger Magdalena Anderson som menar att Sverige kommer att bidra till Nato.

Magdalena Andersson tar även upp Sveriges relation till Turkiet och säger att Sverige kan och vill fördjupa samarbetet med Turkiet och förnya ländernas bilaterala relation.

– Sverige ser också fram emot att samarbeta med Turkiet inom Nato, säger Magdalena Andersson.

Även Niinistö ser fram emot en diskussion med Turkiet

Finlands president Sauli Niinistö kallar det för ett historiskt stort beslut att ansöka om Nato-medlemskap.

– Jag tycker att demokratin har vunnit, säger han om processen som ledde fram till det finska beslutet.

Sauli Niinistö säger att Turkiets motstånd var ”överraskande”. Han talade med Erdogan i april och fick då uppfattningen att han stödde ett finskt Nato-medlemskap.

– Man måste diskutera vidare. säger Niinistö och tillägger att Finland har efterfrågat ett telefonsamtal med Erdogan.

Magdalena Andersson säger att även Sverige söker kontakt med Turkiet.

– Vi är redo att ha en kontakt med Turkiet på olika nivåer och naturligtvis diskutera och reda ut de frågetecken som finns, säger statsministern.

En journalist från Hufvudstadsbladet påpekar att både i Finland och Sverige har man talat om hur ”vi lämnar en era och går in i en annan”. Vad betyder det för den svenska och finska identiteten? undrar hon. 

– Det som i praktiken händer är att vi lämnar alliansfriheten. En era är förbi och vi går in i en ny. Vi kan gå in i den med tillförsikt och ta med det bästa av vår historia in i den eran. Vi har under lång tid varit en stark röst för nedrustning, fred, frihet, mänskliga rättigheter, mot förtryck och det kommer vi ta med oss även framöver, säger Magdalena Andersson.

Statsministern och presidenten träffar Biden

På torsdag åker Magdalena Andersson och Sauli Niinistö till Washington D.C. i USA för att träffa president Joe Biden.

– Det blir en politisk tyngd i säkerhetsförsäkringarna att vi är där och träffar Joe Biden. Turkiet kommer såklart upp, många länder är angelägna om att processen ska gå snabbt, säger Magdalena Andersson.

Trots Turkiets invändning är USA övertygat om att Natoländerna kommer kunna enas om att acceptera Sverige och Finland som medlemmar, säger Vita huset i ett uttalande, enligt Reuters.

Läs mer:

Kakabaveh: Det är mig som Erdogan vill tysta

Sverige ansöker om Natomedlemskap

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel