Radar · Politik

Damberg tror Kakabaveh stödjer nya budgeten

 För att finansminister Mikael Damberg ska få igenom regeringens nya budget krävs stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh – men några nya förhandlingar har inte hållits.

För att få igenom regeringens nya budget krävs stöd från Amineh Kakabaveh – men några nya förhandlingar har inte gjorts med henne.

I dag lägger regeringen fram sin extra vårändringsbudget med tillägget om att förstärka grundskyddet för pensionärer från och med augusti 2022.

Förslaget innebär att garantipensionen höjs med 1 000 kronor per månad samt att konsumtionsstödet i bostadstillägget för pensionärer höjs med 100 kronor för en ensamstående pensionär.

Beslut redan på onsdag

För att skynda på processen så att riksdagen kan rösta om den nya budgeten redan på onsdag föreslår regeringen att motionstiden förkortas till tre dagar.

– Det är angeläget att så snart som möjligt genomföra ekonomiska förbättringar för de pensionärer som har det allra tuffast. Genom att presentera en ny extra ändringsbudget som inkluderar det nya pensionsförslaget gör vi det möjligt för riksdagen att avgöra frågorna. Förslaget måste få prövas i kammaren, eftersom det kan förväntas få stöd av en majoritet av ledamöterna, säger finansminister Mikael Damberg i ett pressmeddelande.

Förslaget har stöd av Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centerpartiet. Men för att det ska gå igenom krävs även stöd av den politiska vilden Amineh Kakabaveh.

Hon har sagt att hon inte kommer att stödja regeringens extra vårändringsbudget om inte regeringen lovar att inte exportera vapen till Turkiet.

"Inte förhandlat"

Mikael Damberg säger till TT att han inte har lovat Amineh Kakabaveh någonting.

– Jag har inte förhandlat med Amineh. Det här är samma vårändringsbudget vi presenterat tidigare men med tillägget att vi lägger in den här pensionskompromissen, säger Mikael Damberg till TT.

– Jag känner Amineh och jag vet att hon är engagerad i jämställdhetsfrågor. Det här blir en budget som gör en jättestor jämställdhetsreform. Jag har en stor tro på att hon kommer stå upp för den.

Amineh Kakabaveh är på möte i Tyskland och har meddelat att hon inte vill kommentera Mikael Dambergs uttalande.

Läs mer:

Regeringen tänker lägga fram ny budget på fredag

Centern stödjer regeringens budget

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV