Radar · Politik

Centern stödjer regeringens budget

Centerpartiets Annie Lööf bekräftar vid en pressträff att de stödjer regeringens nya pensionsförslag och kommer att rösta för vårändringsbudgeten.

Centerpartiet stödjer regeringens nya pensionsförslag och kommer att rösta för vårändringsbudgeten.

Alla riksdagspartier vill höja pensionerna men hur det ska göras, och med hur mycket, har de inte kunnat komma överens om.

Nu är en lösning nära.

Under måndagen presenterar socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi (S) på en pressträff ett nytt förslag som likt det tidigare får stöd av Vänsterpartiet och Miljöpartiet men nu även av Centerpartiet.

– Det kommer innebära en rejäl förstärkning av pensionen för de som behöver det bäst, säger socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi på  pressträffen.

Vill inte gå in på detaljer

I det nya förslaget som ska läggas fram tillsammans med Centerpartiet i pensionsgruppen ingår fler delar än i den överenskommelse som regeringen har med Vänsterpartiet och Miljöpartiet.

Ardalan Shekarabi vill på pressträffen inte gå in på detaljer kring vad förhandlingarna med Centerpartiet har gett för resultat när det gäller pensionerna men säger att ”nivåerna har justerats” och att det nya förslaget innebär en ”förstärkning av de lägsta pensionerna”.

Pensiongruppen där förutom Socialdemokraterna och Centerpartiet även Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna ingår var kallad till möte direkt efter Shekarabis pressträff.

Dadgostar nöjd med nya förslaget

Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar är mycket nöjd med att även Centerpartiet står bakom det nya förslaget.

– Nu har vi fyra partier som går till pensionsgruppen med ett bud. Jag noterar att det är en majoritet i riksdagen som står bakom, säger Nooshi Dadgostar till TT.

– Jag har goda förhoppningar om att det här ska bli verklighet.

Centern stödjer regeringens budget

Centerpartiets partiledare Annie Lööf bekräftar vid en pressträff att de stödjer regeringens nya pensionsförslag och därmed kommer att rösta för regeringens vårändringsbudget.

– Efter dialog med regeringen har vi nått en kompromiss om ett förslag som ligger mycket nära Centerpartiets kompromissförslag, säger Annie Lööf på pressträffen.

Förslaget innebär att garantipensionen höjs före skatt med 1 000 kronor, tidigare bud innebar 1 000 kronor efter skatt.

– Vi kommer att rösta på det budgetförslag som vi har varit med och påverkat, säger Annie Lööf och fortsätter.

– Det har ett politiskt innehåll som är mycket bättre än vad regeringen presenterade först och innebär ett minimalt inflytande för Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf.

Omröstning och debatt är planerad till onsdag den 15 juni.

Läs mer:

Hård kritik mot regeringens förslag på pensionstillägg

Pensionärer kan få 1000 kronor mer i månaden