Radar · Politik

Regeringen tänker lägga fram ny budget på fredag

Finansminister Mikael Damberg (S) och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) tänker lägga fram en ny budget som inkluderar den nya överenskommelsen om pensionerna.

Socialdemokraterna röstar nej till sin egen ändringbudget – och lägger fram en ny på fredag.

Finansminister Mikael Damberg (S) och finansutskottets ordförande Åsa Westlund (S) håller en gemensam pressträff i riksdagen med anledning av att regeringens pensionsförslag stoppats av finansutskottet i måndags.

Mikael Damberg förklarar att avsikten är att den nya vårändringsbudgeten utgår från den vårbudget som redan lagts med en justering till det som Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och nu Centerpartiet har kommit överens om gällande pensionerna.

Den nya budgeten kan läggas fram förutsatt att riksdagen avslår de budgetförslag som ligger för omröstning.

– Om riksdagen fattar beslut om avslag, så är mitt ansvar att presentera en ändringsbudget. Min ambition är att göra det på fredag, säger Mikael Damberg.

Åsa Westlund reder ut detaljerna och säger att de kommer söka förkortad motionstid för förslaget. Om den nya budgeten kommer in på fredag, och om det blir förkortad motionstid kommer den att gå ut klockan 16:30 på måndag och då kan en ny omröstning i riksdagen hållas nästa onsdag.

Hoppas de nya pensionerna är på plats i augusti

Exakt när Sveriges pensionärer kan räkna med att få sina nya höjda pensioner  är något oklart.

Mikael Damberg vågar inte lova ett datum när pengarna kan betalas ut.

– Jag kan lova att systemet kommer finnas på plats från augusti, men kan inte lova att utbetalningarna sker då, säger han.

Därför kan retroaktiva utbetalningar ske i september eller till och med oktober.

Inga nya uppgörelser med Kakabaveh 

Vid tidigare omröstningar i riksdagen, nu senast gällande misstroendeförklaringen mot justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), har den obundna riksdagsledamoten Amineh Kakabavehs röst varit avgörande.

Aftonbladet frågar under pressträffen om regeringen i den extra ändringsbudgeten kommer ha med nya satsningar mot hedersförtryck – så som Amineh Kakabaveh önskat för att lägga sin röst på regeringens ändringsbudget.

Mikael Damberg svarar nej.

– Som alla vet har vi gjort en uppgörelse med henne tidigare, och vi hedrar den och hoppas att hon gör det, säger Mikael Damberg och fortsätter.

– Ytterst handlar det här om Kakabaveh vill ha ett pensionsförslag som gynnar de fattigaste kvinnorna i Sverige eller om det förslaget ska röstas ned. Jag har högt förtroende för att hon när hon väger förslagen mot varandra kommer se att ett alternativ ligger närmare henne politiskt och ideologiskt.

Tar sitt förnuft till fånga

Moderaternas ekonomiskpolitisk talesperson Elisabeth Svantesson kommenterar vid en annan pressträff de senaste dagarnas utveckling kring pensionerna och vårändringsbudgeten och kallar det för ”rörigt”.

– Problemet är att regeringen är så svag att de inte får igenom sin politik, säger Elisabeth Svantesson och fortsätter.

– Vi vet inte exakt hur alla partier kommer att rösta. Säger man nej till hela vår budget så avslår man den skattesänkning som vi föreslår ska börja gälla från 1 januari för alla pensionärer. Jag hoppas att Centerpartiet tar sitt förnuft till fånga.

Centern kommer att stödja den nya budgeten

Centerpartiets ledare Annie Lööf skriver på Twitter att hennes parti kommer stödja regeringens extra ändringsbudget om en sådan läggs fram.

”Efter många turer hoppas jag vi kan få ett avslut som stärker pensionärernas ekonomi, höjer svensk försvarsförmåga och ger avgörande miljardstöd till landets bönder. Här har C gjort skillnad och fått genomslag. Därför kommer vi stödja regeringens kommande extra ändringsbudget”, skriver hon.

Oppositionen försökte hindra regeringen

I måndags kom regeringen med ett nytt kompromissförslag om höjda pensioner, som förutom att ha stöd från Vänsterpartiet och Miljöpartiet även hade stöd av Centerpartiet.

Åsa Westlund hävdar att högeroppositionen i finansutskottet försökte förhindra regeringen att lägga fram sitt förslag för riksdagen.

– Man får lägga fram förslag ända fram till justeringstillfället, det är ingenting märkligt med det. I slutändan är det här något som drabbar pensionärerna, säger Åsa Westlund.

Under eftermiddagen röstades högeroppositionens förslag ned med en rösts marginal, efter det att 149 ledamöter röstat nej och bara 148 ja. 52 ledamöter var frånvarande.

De rödgröna avstod från att yrka på regeringens förslag.

Därmed antogs inget av budgetalternativen vilket öppnar för den extra ändringsbudget som regeringen planerar att lägga fram på fredag.