Radar · Djurrätt

Antalet djur som dödas på svenska slakterier ökar

Antalet individer som slaktas i Sverige ökar, enligt ”slaktstatistik” från Jordbruksverket, samtidigt som den totala köttkonsumtionen i Sverige minskar.

Antalet djur som dödas på svenska slakterier fortsätter att öka för fjärde året i rad, trots att den totala köttkonsumtionen i Sverige minskar. Det visar färsk statistik från Jordbruksverket. Totalt handlar det om hundratals miljoner individer som dödas för att bli mat åt människan.

Den totala köttkonsumtionen i Sverige har minskat kontinuerligt sedan den hittills största konsumtionen noterades år 2016. Men trots det fortsätter det totala antalet djur som slaktas i landet att öka, visar ny statistik från Jordbruksverket.

År 2021 dog eller dödades 122 323 310  individer i eller på väg till svenska slakterier, vilket är en ökning med nästan 5 miljoner individer jämfört med 2020, då totalt 117 871 140 individer miste livet. Men det är inte bara under det senaste året som antalet slaktade djur har ökat. Ända sedan 2018 har antalet individer som slaktats ökat med mellan 4 och 5 miljoner varje år. Totalt sett handlar det om 13 839 719 fler dödade individer under 2021, jämfört med 2018.

– Det är ogripbara och enorma summor djur som dödas årligen i Sverige. Bakom varje siffra döljer sig en tänkande och kännande individ, som precis som du och jag ville leva. Var och en av de här individerna dödades brutalt, och det sker helt lagligt i vårt samhälle. Majoriteten av djuren levde miserabla liv i djurfabriker innan de skickades till slakterierna. Det går inte på något vis att rättfärdiga att vi behandlar andra djur så här, säger Malin Gustafsson, talesperson för organisationen Djurrättsalliansen, i ett pressmeddelande.

Flest kycklingar slaktas

Det finns dock en del skillnader mellan olika djur. Slakten av gris ökade under 2021 med 2 procent jämfört med föregående år, vilket innebär att 28 300 fler grisar dödades under 2021, jämfört med 2020.

När det kommer till hönor, kalkoner och kycklingar, vilka är de landlevande djur som dödas i störst antal på slakterierna, ökade slakten med 6 procent under 2021 och uppgick till 116 000 000 slaktade individer. Tillsammans med de djur som ”kasserades”, det vill säga de som skadades eller dog under transporten eller av annan anledning inte ansågs duga som människoföda, handlar det om över 119 miljoner kycklingar, kalkoner och hönor som dog eller dödades i djurindustrin på ett år.

Samtidigt minskade slakten av får och lamm med tre procent under samma period. Även slakt av kor, kalvar och tjurar minskade under 2021 – då 411 600 individer dödades jämfört med 434 400 individer 2020.

Att den totala slakten ökar samtidigt som köttkonsumtionen i landet minskar beror på att Sverige importerar allt mindre kött samtidigt som den svenska animalieproduktionen ökar. Fler individer slaktas alltså i Sverige, medan importen av kött från individer som slaktats i andra länder, minskar.

– Importen av kött minskar mer än vad den svenska produktionen av kött ökar och då blir resultatet en minskad konsumtion. Vi äter alltså mindre kött men en ökad andel svenskt, säger Åsa Lannhard Öberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket.

Produktionen av smör och ost

Jordbruksverkets statistik visar också att den totala invägningen av mjölk och ekologisk mjölk ökade under 2021, medan produktionen av konsumtionsmjölk och syrade produkter minskade något, med 1 respektive 3 procent. Däremot ökade produktionen av smör, ost och mjölkpulver, enligt statistiken.

Läs mer:

Köttkonsumtionen minskar ytterligare – så många kycklingar slapp slakt

Miljontals liv räddades förra året – svenskarnas köttätande minskar

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV