Radar · Djurrätt

Köttkonsumtionen minskar ytterligare – så många kycklingar slapp slakt

En kyckling med skal på huvudet.

Köttkonsumtion i Sverige fortsätter att minska. Framförallt gäller det konsumtionen av kycklingkött, som har minskat kraftigt under årets första kvartal. Det visar ny statistik från Jordbruksverket.

Mellan 2019 och 2020 minskade köttkonsumtionen i Sverige kraftigt med hela 4,5 procent och hamnade på 78,6 kilo kött per person. Även om siffran är hög ur ett globalt perspektiv och i linje med andra rika länder, så var siffran historisk för Sverige, som inte haft en lägre köttkonsumtion sedan 2001. Men i år kan svenskarna slå ett nytt rekord.

Köttkonsumtionen i Sverige fortsätter nämligen nedåt även i år. Under första kvartalet 2021 minskade konsumtionen av kött från kycklingar, klövdjur, grisar och lamm från 19,8 kilo per person till 18,4 kilo, visar statistik sammanställd av Jordbruksverket.

Organisationen Djurens rätt har räknat ut hur många liv som undgått att hamna på tallriken i år, jämfört med samma period 2020, och kommit fram till att det handlar om ungefär 1,5 miljoner individer. Fler än 1,4 miljoner av dessa är kycklingar.

– Det känns fantastiskt att kycklingkonsumtionen fortsätter att gå neråt i Sverige och att fler väljer kycklingfritt på tallriken. Jag tror att det beror på att allt fler får upp ögonen för djurfabrikernas råa verklighet och därför väljer bort köttet allt mer, säger Camilla Bergvall, riksordförande för Djurens Rätt, i ett pressmeddelande.

Men även om trenden fortsätter nedåt har svenska folket fortfarande konsumerat miljontals individer under årets första månader. Bara räknat i antal kycklingar, rör det sig om ungefär 36,4 miljoner liv som slaktats för att hamna på tallriken.

Läs mer: Miljontals liv räddades förra året – svenskarnas köttätande minskar

Kycklingarnas situation i köttindustrin

I Sverige föds det upp och dödas fler än 99 miljoner kycklingar årligen inom köttindustrin.
Den tillväxtinriktade aveln har gjort att kycklingarna växer så snabbt att de får ont och kycklingar lever sina fem veckor korta liv instängda i djurfabriker.
Där har de ett utrymme att växa på som är mindre än ett A4-papper per kyckling och de förväntas växa från 40 gram till 2 000 gram under 35 dagar.
Källa: Djurens rätt