Radar · Djurrätt

Miljontals liv räddades förra året – svenskarnas köttätande minskar

Hamburgaren på bilden innehåller inget kött, något som blir allt vanligare på svenskarnas tallrikar.

Förra året visade en tydlig trend nedåt. Svenskarna har inte ätit så här lite kött sedan 2001, visar ny statistik från Jordbruksverket. Djurens rätt har räknat på det och kommit fram till att det räddat åtskilliga liv.

78,6 kilo kött per person åt svenskarna förra året. Ur ett globalt perspektiv är siffran hög och i linje med andra rika länders statistik. Men minskningen mellan 2019 och 2020 är historisk: 4,5 procent.

När organisationen Djurens rätt räknade på de nya siffrorna kom de fram till att minskningen motsvarar ungefär 7,7 miljoner räddade liv: 7,6 miljoner kycklingar och 97 000 grisar.

– Det är enormt glädjande att så många fler väljer att äta vegetariskt. Djurens rätt har länge arbetat för att göra skillnad för de djur som är flest och har det sämst och nu ser vi effekten av vårt envist långsiktiga arbete, säger Camilla Bergvall, förbundsordförande för Djurens rätt, i ett pressmeddelande.

Jordbruksverkets siffror visar också att det är importen av kött som minskat, medan produktionen av kött i Sverige har ökat, något som Syre tidigare rapporterat om.

Pandemin har inverkat

Vad minskningen av import beror på finns det troligtvis många förklaringar till. En ökad medvetenhet om miljöpåverkan, etiska ställningstaganden och hälsoskäl kan säkerligen förklara en del. Men även pandemin tros ha påverkat, det märks då minskningen förra året var 14 procent jämfört med minus 2 procent 2019.

– Importerat kött efterfrågas helt enkelt i mindre utsträckning när vi drar ner på vårt uteätande, eftersom restaurangsektorn har en relativt hög andel importerat kött. Samtidigt äter vi fler måltider i hemmen med råvaror som köpts in i dagligvaruhandelns butiker eller via e-handel, där andelen svenskt kött är hög, säger Еsa Lannhard Цberg, jordbrukspolitisk utredare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Men i botten finns också en tydlig trend mot att äta mindre kött och mer vegetariskt, beskriver Jordbruksverket. Konsumtionen av griskött var den lägsta sedan 80-talet och minskade med 3,2 procent till 29, 6 kilo. Även konsumtionen av nötkött och kyckling minskade tydligt.

Men samtidigt går det att göra betydligt mer. Under 2020 konsumerades 147,5 miljoner individer, bara räknat i antal kycklingar, av den svenska befolkningen, beräknar Djurens rätt.

Så mycket minskade kött- och äggkonsumtionen år 2020

Griskött: -3,2 procent till 29,6 kilo.
Fågel: -3,9 procent till 21,5 kilo
Nötkött: -7,3 procent till 22,5 kilo
Får- och lammkött: -2,3 procent till 1,6 kilo
Ägg: -1,2 procent till 14,7 kilo
Källa: Jordbruksverket

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV