Radar · Politik

Regeringen ger 60 miljarder till hushåll och företag

 Finansminister Mikael Damberg, statsminister Magdalena Andersson och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar presenterar elprisstöd för företag och hushåll vid en pressträff i Rosenbad.

Regeringen kompenserar hushållen och företagen för höga elpriser med ett högkostnadsskydd.
– Det kommer att kicka in i vinter, säger statsministern.

På en pressträff presenterade statsminister Magdalena Andersson tillsammans med finansminister Mikael Damberg och energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar ett högkostnadsskydd för de höga elpriserna som drabbat svenska hushåll och företag.

– Vi har el- och gaspriser på en nivå som vi aldrig sett tidigare. Det är mycket allvarligt. När det gäller energisektorn har vi något som närmast liknar en krigsekonomi, säger Magdalena Andersson på pressträffen och fortsätter.

– Inte minst i de södra delarna av vårt land drabbas människor hårt och känner oro för vintern.

Miljarder ska återföras

Svenska Kraftnät uppskattar att de kommer att ha omkring 60 miljarder kronor på kontot för så kallade flaskhalsintäkter nästa år.
De pengarna vill nu regeringen att Svenska kraftnät ska återföra till företag och hushåll.
Minst 30 av de 60 miljarderna ska gå till hushållen.

– Ju högre elpriserna blir desto större belopp kommer det att handla om. Bakgrunden är att marknaden är inte skapad för sådana här extrema situationer som vi har just nu, säger Magdalena Andersson.

– De här pengarna tillhör svenska hushåll och svenska företag, och när priserna är orimligt höga ska de återföras till de som behöver pengarna mest, säger Mikael Damberg.

Betalas ut under vintern

Svenska kraftnät ska nu ta fram förslag på hur återföringen ska ske rent praktiskt. Enligt regeringen kan det handla om åtgärder som sänker priser på elmarknaden, men även om en direkt kompensation.
Förslaget ska vara klart den 15 november. Därefter ska energimarknadsinspektionen ge sitt godkännande.

På pressträffen får statsminister Andersson frågor om när hushållen får pengarna. Den förra elpriskompensationen började betalas ut fyra månader efter att regeringen meddelat besked.

– Du kommer att få pengarna i vinter, säger statsministern.

Miljöpartiet är positiva

Miljöpartiets språkrör Per Bolund är spontant positiv till regeringsförslaget.

– Jag tycker att det är en rimlig utgångspunkt och det är ingen tvekan om att vi behöver hjälpa hushållen i dagsläget, men regeringen glömmer energieffektivisering, säger Per Bolund till TT.

Miljöpartiet vill att pengarna från Svenska kraftnät ska kunna användas till att täcka 80 procent av kostnaden för om man till exempel byter till treglasfönster eller från direktverkande el.

– Det är viktigt att komma åt grundproblematiken, att vi har hög elanvändning, ibland högre än vad som är nödvändigt, säger Per Bolund till TT.

Läs mer:

”Stoppa marknadskaoset i vård och skola”

Statlig riskkapitalfond ska betala grön omställning

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV