Radar · Politik

Statlig riskkapitalfond ska betala grön omställning

Northvolts fabrik i Västerås är en av de batterifabriker som startats de senaste åren och som lett till många nya arbetstillfällen.

När näringslivet ska ställa om till hållbarhet ska det delvis finansieras av en riskkapitalfond ledd av statliga Almi, förelår en ny utredning.

Regeringen har upprepade gånger sagt att näringslivets gröna omställning är  helt central.

Men hur ska den finansieras?

– Många har säkert hört diskussioner kring det enorma kapitalbehov som finns för den gröna omställningen, säger näringsminister Karl-Petter Thorwaldsson (S) på en gemensam pressträff med finansmarknadsminister Max Elger (S).

– Bara för Norr- och Västerbotten har ju summan över 1000 miljarder i kapitalbehov nämnts. Så vi behövde bringa lite ordning i detta, säger Karl-Petter Thorwaldsson.

Nytt grön investeringsbolag

Därför överlämnade i dag Hans Lindblad, före detta statssekreterare och Riksgäldsdirektör, Kersti Karltorp, forskare och projektledare IVL Svenska Miljöinstitutet, samt nationalekonom Martin Janhäll sin utredning om vilka hinder och möjligheter det näringslivets gröna omställning står inför till Karl-Petter Thorwaldsson och Max Elger.

Utredarna föreslår att Almi ska få skapa ett nytt statligt grönt investeringsbolag, kallat Almi Green Invest, med en ram på 1,5 miljarder kronor.

– De ska ha ett tydligt uppdrag att möjliggöra gröna investeringar för tillväxtbolag. Vi tänker att man ska kunna göra investeringar om 50 miljoner kronor och sedan tilläggsinvestering i samma storleksordning, säger Martin Janhäll på pressträffen.

Utöver det ska även en så kallad grön Venture Debt-fond startas upp under Almi Green Invest, även den  på 1,5 miljarder kronor.

Utredarna vill också skjuta till ytterligare en miljard till det statligt helägda riskkapitalbolaget Saminvest för att ”utveckla riskkapitalmarknadens uthållighet” och göra det möjligt för AP-fonderna att investera i onoterade bolag. 

– Vi ser att AP-fonderna har en aptit att delta i detta, säger Martin Janhäll.

Elger ger Åkesson en känga

Max Elger ger under pressträffen även en släng till Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson som i Sveriges Radio Ekots partiledarutfrågning sa sig tvivla på att Sverige ska klara klimatmålen.

– Jag tycker det är olyckligt att Sverigedemokraterna denna morgon sår tvivel till om vi ska leva upp till Parisavtalet. Jag tror att sådant beteende skulle slå undan benen för hela den här omställningen. Och det vore olyckligt, säger Max Elger.

Läs mer:

”Åkessons ignorerande av klimatkrisen är bokstavligen livsfarligt”