Radar · Politik

”Stoppa marknadskaoset i vård och skola”

Jonas Attenius, kandidat till kommunstyrelsens ordförande (S) i Göteborg, och socialminister Lena Hallengren (S) vill begränsa privatiseringar i välfärden.

Förbjud religiösa friskolor, stoppa utförsäljning av akutsjukhus och inga ”hemliga köer” hos friskolorna.
– Sätt stopp för sönderprivatiseringen, säger socialminister Lena Hallengren.

På en pressträff i Göteborg, tillsammans med Jonas Attenius, Socialdemokraternas kandidat till kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, återkommer socialminister Lena Hallengren (S) flera gånger till “de senaste decenniernas sönderprivatisering” av välfärden.

Ett exempel menar hon är att de fyra största skolkoncernerna det senaste året har tjänat 1,3 miljarder kronor. Betyg och prov är inte tillgängliga för allmänheten och företag som gått i konkurs kan fortsätta att kräva pengar av kommunerna.

– Samma utveckling ser vi inom vården. Moderaterna har tagit beslut om att svenska folkets sjukhus ska säljas ut. Vilka då och till vem, säger Lena Hallengren på pressträffen.

– Jag vill inte att odemokratiska stater ska äga vård i Sverige. Vår välfärd ska inte vara beroende av riskkapitalister eller diktaturer, säger hon och syftar på att en statlig fond från Förenade arabemiraten vill köpa vårdbolaget Capio i Sverige.

Ett åtgärdspaket med tio krav

För att “göra upp med marknadskaoset i vården och skolan” och ta tillbaka den demokratiska kontrollen över välfärden presenterar Lena Hallengren och Jonas Attenius ett åtgärdspaket med tio krav.

– Marknadsexperimentet i svensk välfärd har nått vägs ände. Med dessa reformer kan vi på riktigt se till att pengarna går dit majoriteten av folket vill, nämligen till vård, skola och omsorg. Våra skattepengar ska inte gå till utländska koncerner, svenska miljardärer eller extremistiska föreningar. Det är det som är demokratisk kontroll över välfärden, säger Jonas Attenius.

Bland annat kräver Socialdemokraterna mer tillsyn över privata aktörer i offentlig vård och omsorg och vill bland annat därför ge mer resurser till  Inspektionen för vård och omsorg (Ivo).

De vill också att offentlighetsprincipen även ska gälla för friskolor, privat vård och privat omsorg som är offentligt finansierade.

Partiet vill stoppa utförsäljning av akutsjukhus och se till att ingen kan köpa sig före i vården.

"Paxar plats redan på BB"

Flera av kraven handlar om skolan. Några, som förslaget om att stoppa vinstuttag i skolan, har presenterats tidigare men Socialdemokraterna vill också fokusera skolvalet på syskonförtur och närhetsprincipen.
Friskolornas köer gör att föräldrar ”paxar platser åt sina barn redan på BB”.

– Vi vill avskaffa friskolornas hemliga köer. Syskonförtur och närhetsprincipen ska säkras. Alla elever ska kunna välja skola, men inga skolor ska kunna välja elever, säger Lena Hallengren.

Socialministern pekar också ut religiösa friskolor som ett problem.

– Vi vet från Säkerhetspolisen att de har förekommit kopplingar mellan vissa skolor och den våldsbejakande islamistiska miljön. Det är oerhört allvarligt, säger Lena Hallengren och fortsätter:

– Vi vill förbjuda vinstuttag i skolan och vi vill förbjuda religiösa friskolor, säger Lena Hallengren.

Ger en känga till Ulf Kristersson

Lena Hallengren anklagar Moderaterna och Sverigedemokraterna för att försvara privatiseringen och anser att de har för täta band till skolbolagens lobbyister.

– Så sent som förra veckan skröt en friskoleägare om att han har regelbunden kontakt med högerpartiernas ledarskikt. Han brukar skicka sms när “Ulf Kristersson varit duktig”, säger Lena Hallengren och fortsätter.

– Jag ska vara ärlig och säga att det varit svårt att rå på den här situationen. Det har funnits en kompakt majoritet till höger i riksdagen som stoppat de förslag vi velat och varit beredda att lägga fram. Sverige behöver inte en högerregering som springer skolkoncernens ärenden. Sverige behöver en riksdag och regering som lyssnar på vad svenska folket vill.

Läs mer:

Hallengren: Förbjud privata sjukvårdsförsäkringar

Snart kan en ”skurkstat” äga din vårdcentral