Radar · Inrikes

Snart kan en ”skurkstat” äga din vårdcentral

Capio kan få ägare i diktaruren Abu Dhabi.

Snart kan den privata vårdkoncernen Capio ägas av bland annat en statlig fond från diktaturen Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten

Förra onsdagen lade ett internationellt konsortium ett bud på nära 15 miljarder dollar, 140 miljarder kronor, på australiensiska Ramsay health care, som äger vårdbolaget Capio AB.

Bakom budet finns ett konsortium, som leds av det amerikanska investmentbolaget KKR & Co, och består av bland annat en statlig investeringsfond ägd av emiratet Abu Dhabi i Förenade Arabemiraten, skriver Göteborgs-Posten och hänvisar till uppgifter från nyhetsbyrån Reuters.

Förutom en statlig fond i Förenade Arabemiraten ingår även en australiensisk pensionsfond, enligt Reuters.

• Capio äger över 100 sjukhus, specialistkliniker och vårdcentraler i Sverige och har nästan 900 000 svenskar registrerade på kundlistorna. Flaggskeppet är S:t Görans sjukhus i Stockholm, men man har också stor verksamhet i Norge och Danmark. – Källa: Capio AB

Capio S:t Görans sjukhus slarvade med GDPR

Så sent som förra året dömdes flera sjukhus till straffavgift på sammanlagt 22,5 miljoner kronor av förvaltningsrätten i Stockholm då de hade haft tillgång till känsliga patientuppgifter trots att det stred mot den nya dataskyddsförordningen (GDPR).

Ett av sjukhusen var det privata Capios flaggskepp, Capio S:t Görans sjukhus AB, som fick högst straffavgift av alla – 10 miljoner kronor.

”Det har i samtliga fall varit fråga om stora uppgiftssamlingar som varit tillgängliga för ett stort antal anställda och det rör sig dessutom om känsliga personuppgifter om enskildas hälsotillstånd”, skrev förvaltningsrättens chefsrådman Anna Önell i ett pressmeddelande.

Capio S:t Görans sjukhus AB har överklagat beslutet.

Vem kan se våra journaler?

Att vårdverksamheter hanterar stora mängder känslig information om sina patienter är inte nytt, inte heller att det finns utländska ägare.

Men, frågar sig Johan Enfeldt i en ledare i Dagens Arena, i och med att staten Abu Dhabi har ägarintressen i det konsortium som lagt bud på Ramsay health care dras frågan till sin spets:

”Vilka är riskerna med att utländska stater via ägande i vårdbolag kan få tillgång till uppgifter om svenska medborgares hälsotillstånd?”

”Vad händer om en skurkstat får tillgång till detaljerade uppgifter om svenska ledares eller medborgares sjukdomshistorik?”

• Abu Dhabi är ett emirat i Förenade Arabemiraten – en federation av sju absoluta monarkier i form av emirat. I varje enskilt emirat ligger all makt hos härskaren, emiren. Valen som infördes 2006 är starkt begränsade, skriver Landguiden.

Räddningsarbetare gräver fram kroppar efter ett flyganfall lett av Saudiarabien mot staden Dhamar i Jemen
Räddningsarbetare gräver fram kroppar efter ett flyganfall lett av Saudiarabien mot staden Dhamar i Jemen. Foto: Hani Mohammed/AP/TT

Kriget i Jemen

Abu Dhabi och Förenade Arabemiraten ingår i den ”saudiskledda koalitionen” som för krig. Just Saudiarabien och Förenade arabemiraten deltar i direkta anfall, bland annat med bombningar mot civilbefolkningen och mot Huthirebellerna i Jemen.

Även länder som Kuwait, Bahrain, Qatar, Sudan och Egypten ingår i mindre skala, enligt Businessinsider. Även USA stödjer den saudiskledda koalitionen med militärt materiel och underrättelser till bland annat bombmål.

Minst 377 000 människor har dödats i kriget eller till följd av det, enligt beräkningar som FN gjorde i slutet av 2021.