Startsida - Nyheter

Radar · Politik

Sverige ansöker om Natomedlemskap

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och statsminister Magdalena Andersson (S) meddelade i dag att regeringen kommer att ansöka om ett svenskt medlemskap i Nato.

Regeringen har beslutat om att skicka in en Natoansökan tillsammans med Finland. ”Vi lämnar en era och går in i en annan”, säger statsminister Magdalena Andersson.

Efter att ha debatterat Sveriges säkerhetspolitik och medlemsansökan i Nato i riksdagen kallade statsminister Magdalena Andersson (S) och moderaternas partiledare Ulf Kristersson till gemensam pressträff där de berättade att regeringen på ett extra sammanträde beslutat att ansöka om ett svenskt Natomedlemskap.

– Vi kommer meddela Nato att vi vill bli medlem i alliansen, säger statsminister Magdalena Andersson (S) på pressträffen.

– Det här är ett historiskt beslut. Det handlar inte om partipolitik utan att ta ett gemensamt ansvar för landets säkerhetspolitiska intresse, säger Ulf Kristersson på pressträffen.

Magdalena Andersson konstaterade att det nu finns en bred majoritet i  riksdagen för att Sverige ska gå med i Nato, då sex av tio partier vilket innebär 88 procent av ledamöterna stödjer ett svenskt medlemskap.

Linde åker till Turkiet för att diskutera

Sverige och Finland ska lämna in sina Natoansökningar samtidigt. Men Magdalena Andersson vill inte säga när, men säger att det kan ske i dag, i morgon eller på onsdag.

– När Finland nu också meddelat att man avsett söka om Natomedlemskap, så skulle Sverige ensamt kvar utanför Nato hamna i en mycket utsatt position. Det bästa för Sveriges säkerhet och svenska folkets säkerhet är att vi går med i Nato och att vi gör det tillsammans med Finland, säger Magdalena Andersson.

Finlands president Sauli Niinistö ringde till Rysslands president Vladimir Putin och meddelade att Finland kommer att ansöka. Något sådant telefonsamtal har Magdalena Andersson inte planerat. Däremot har utrikesminister Ann Linde redan sökt kontakt med sin ryske kollega Sergej Lavrov för att ha ett samtal.

Ann Linde kommer även tillsammans med Finlands utrikesminister Pekka Haavisto åka till Turkiet för att reda ut turkiska invändningar mot svenskt och finländskt medlemskap i Nato, enligt uppgift till TT från UD.

I den turkiska huvudstaden ska de träffa sin kollega Mevlüt Cavusoglu.

Starka positiva och negativa reaktioner

Även om beslutet var väntat möttes det av starka reaktioner. Studio Ett i Sveriges radio sänder extra om Sveriges ansökan till Nato, med bland annat en partiledardebatt.

Där fick deltagarna i uppgift att sätta en rubrik på vad som hade skett. Ord som historiskt, avgörande och stor förändring användes.

– Förändrar Sverige i grunden och riskerar att försvaga vårt försvar, säger Vänsterpartiets ledare Nooshi Dadgostar.

– Forcerat beslut i historiskt vägval, säger Miljöpartiets språkrör Per Bolund.

SR: Har Sverige blivit tryggare, just i dag, eller mer utsatt?
 
– Från det att vi började diskutera på allvar och skicka in ansökan till att vi är fullvärdiga medlemmar i Nato är det en ökad sårbarhet för Sverige, det är helt klart, säger utrikesminister Ann Linde till Studio Ett.

Vänsterpartiet och Miljöpartiet står kvar vid ett nej till svenskt medlemskap i Nato, och hoppas att frågan lever vidare.

– Det finns några saker som gör att vår utsatthet riskerar att öka både på kort och på lång sikt, säger Nooshi Dadgostar och fortsätter.

– Det handlar om en eskalering av konfliktnivån i vårt närområde som ett Natointräde riskerar att innebära, och en kärnvapeneskalering.

Per Bolund återkommer till att han anser att processen varit forcerad och att den säkerhetspolitiska analysen inte har gett svar på flera frågor kring ett svenskt Natomedlemskap.

– Finns det risker med att Sverige blir ett mer uttalat mål för kärnvapenattacker? frågar sig Per Bolund i Studio Ett.

– På lång sikt är jag och Miljöpartiet oroade över att vi faktiskt får ett ökat kärnvapenhot, säger Per Bolund.

Läs mer: 

Statsministern: Ett nytt mörkt kapitel

Dadgostar: Riskerar att dras in i andras krig

Kritik mot S: ”Natobeslut redan klart – skådespel och fernissa” 

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV