Radar · Politik

Ebba Busch: Nej till SD i regeringen

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch säger att partiet går till val på att bilda regering med Moderaterna.

Kristdemokraterna vill bilda regering med moderaterna,  behålla biståndet och skrota regionerna.

I Sveriges Radio Ekots partiledareutfrågning säger Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch att hon inte vill regera tillsammans med Sverigedemokraterna.

– Vi har landat i att svaret är nej på den frågan. Det finns många olika anledningar till det, men om man blir väldigt praktisk så har de inte regeringserfarenhet och alla beslut måste tas i konsensus, säger Ebba Busch.

Däremot utesluter hon inte att ta in Liberalerna i en borgerlig regering.

– Jag är inte emot det, men jag tycker att det är en naturlig kärna med Moderaterna och Kristdemokraterna. Vi går till val på att bilda regering med Moderaterna, säger hon.

Öppnar för obligatorisk förskola

Kristdemokraterna har tidigare sagt nej till obligatorisk förskola, men efter att Liberalerna nu föreslagit en sådan säger Ebba Busch att hon vill finna en sådan lösning för barn som behöver språkträning eftersom hon tror det kan leda till att bryta parallellsamhällen.

Ebba Busch betonar dock att förskolan i sådana fall inte skulle bli obligatorisk för alla barn.

Vill inte sänka biståndet

Både Sverigedemokraterna och Moderaterna vill sänka biståndet. Moderaterna nu senast för att på så vis finansiera ett högkostnadsskydd för elräkningar.

Den modellen säger Ebba Busch nej till.

– Min ingång är att vi bör hålla fast vid målet för biståndet, men jag är inte orolig för att vi kan hitta finansieringen någon annanstans, säger hon.

"Lägg ned regionerna"

Kristdemokraterna är med och styr i över hälften av landets 21 regioner, ändå vill partiet sedan länge lägga ned dem.

– Det handlar om den förlegad sjukvårdsorganisation. På mitten av 1800-talet lades grunden för landstingen, 150 år på nacken och så undrar folk varför det inte funkar att kasta mer vatten på den hinken, säger Ebba Busch.

Sveriges Radio Ekot frågar hur en statlig sjukvårdsorganisation hade fått fler att söka vård i primärvården snarare än sjukhusen.

– Det är inte nödvändigtvis så att det är det främsta förslaget för det. Vi är Sverige främsta vårdparti och utmanar Socialdemokraterna att vara bäst på sjukvård. Vi har en rad omfattande åtgärder, en handlar om en kraftfull utbyggnad av primärvården, säger Ebba Busch.

Ekot: På vilket sätt skulle den utmattade vårdpersonalen hjälpas av en omorganisation. 

– Det här en ohållbar situation för personalen, kan man frigöra mer vårdkapacitet och förmedla patienter till grannlän så minskar trycket på personalen.

Läs mer:

Tomma valsedlar kan ge plats åt extremister

Busch: De rödgröna berusade sig på sitt fanatiska kärnkraftsmotstånd

Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV
Prenumerera gratis på vårt
NYHETSBREV